Holbrookeove daytonske greške

Richard Holbrooke, sporazum, Dayton, Richard Holbrooke, Dayton
Bivši njemački ambasador u Washingtonu i dobar poznavtelj prilika na Balkanu Wolfgang Ischinger u nekrologu Richardu Holbrookeu, u uglednom njemačkom listu 'Die Welt, navodi između ostalog i 1995. godinu kada je Holbrooke bio u ulozi idejnog tvorca Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je okonačan rat u BiH-a...

List 'Tageszeitung' se u tekstu pod naslovom 'Ultimativni diplomat' posebno osvrću na Daytonski mirovni sporazum, ali i Srebrenicu, prenosi Deutche Welle.

"Da li je Holbrooke dopustio genocid u Srebrenici da bi imao argumente za vojni napad koji je kasnije uslijedio - kako ga optužuje odvjetnik 'Majki Srebrenice', to nije dokazano. No, činjenica je da je Holbrooke u Daytonu načinio greške tako što tada novom Ustavu Bosne i Hercegovine nije pružio mogućnosti da on može biti reformiran. Do danas ta zemlja pati zbog toga. Oružje je utišalo, ali su nacionalistički ekstremisti nagrađeni".

"Richard Holbrooke je dao osoba američkoj politici na Balkanu i, za razliku od Europljana, doprinio tome da se tamošnji ratovi okončaju. No, i on sam je dugo oklijevao u tome da odbrani ljudska prava u borbi protiv agresora i ubojica. Kada su ga novinari, na desetu godišnjicu masakra u Srebrenici, upitali šta misli o Ustavu BiH, Holbrooke je tom prilikom priznao greške i zahtijevao korekciju Ustava. No, tada više nije bio u službi", navodi njemački list 'Tageszeitung'.