Hercegovina je jednom izabrala Kolindu, hoće li opet?

Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, Željko Komšić, Kolinda Grabar Kitarović, plakati, neprimjereni , izbori, Hercegovina, Kolinda Grabar Kitarović, K. Perić

Na prošlim izborima za Predsjednika Republike Hrvatske u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini vladala je velika gužva.
Na biralištima u Mostaru birači su čekali cijeli dan da svoj glas daju Kolindi Grabar Kitarović, a gužve su se stvorile i zbog toga što se dio birača nije na vrijeme registrirao za glasovanje, te su čekali posebnu potvrdu. Hoće li se slična situacija dogoditi i 22 prosinca trenutačno je teško je predvidjeti.

Hercegovina birala Kolindu

„Ne možemo još govoriti broju podnesenih zahtjeva jer ljudi, osim onih koji su došli i predali zahtjev za registraciju, zovu telefonski a znaju da je registracija moguća do srijede 11. prosinca 2019. te navode da će slijedećih dana doći i registrirati se ili zahtjev poslati putem e-maila ili faxa u neko od diplomatsko konzularnog predstavništva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini“, potvrdili su za Hercegovina info iz Veleposlanstva RH u BiH.

Kako bi odaziv za izbore u RH bio što veći, ponovili su poziv biračima na registraciju za izbore za Predsjednika Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Na zadnjim predsjedničkim izborima inozemstvo je dalo snažnu podršku Kolindi Grabar Kitarović, koja je u drugom krugu dobila 33 737 glasova, dok je svega 9 posto birača podržalo Ivu Josipovića, koji je dobio 3 291 glas. U prvom krugu Kitarović je u inozemstvu dobila 15 898 glasova, Josipović 2 355, Kujundžić 1 649, a Sinčić 622 glasa.
Hercegovina je početkom 2015. izabrala Kolindu, kada joj je najsnažniji protukandidat bio Ivo Josipović, no hoće li opet. Za Pantovčak je sada trostruko više zainteresiranih. Uz aktualnu predsjednicu koja je jučer bila u Mostaru i priželjkuje još jedan mandat, tu je i pjevač Miroslav Škoro, koji je niz koncerata u našoj zemlji iskoristio i za kampanju. Potom i Zoran Milanović, Dejan Kovač, Katarina Peović, Ivan Rude, Ante Simonić, Dalija Orešković, Ava Karabatić, Mislav Kolakušić, Ivan Pernar, Dario Juričan, Tomislav Panenić i Vlaho Orepić. Navedeni do 3. prosinca moraju prikupiti 10000 potpisa, nakon čega će SIP obaviti provjeru i objaviti listu kandidata za predsjednika.

Izborna pravila kaže da ukoliko nitko od kandidata ne osvoji više od 50 posto glasova birača koji su glasovali, dva tjedna kasnije, 5. siječnja održat će se drugi krug izbora. Birači iz BiH se prigodom registracije moraju izjasniti i o drugom krugu.

Registracija

Na izborima za Predsjednika Republike Hrvatske u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini održati će se u nedjelju 22. prosinca 2019. godine.

Biračka mjesta u Bosni i Hercegovini biti će otvorena u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Hrvatske u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli, Livnu i Vitezu. Pozivaju se svi hrvatski državljani koji žele glasovati na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini na prethodnu/aktivnu registraciju birača.

S obzirom na mogućnost održavanja drugog kruga glasovanja koji će se, ukoliko niti jedan kandidat u prvom krugu glasovanja ne osvoji više od 50 posto glasova birača održati 5. siječnja 2020. godine, pozivanju se birači da se, prilikom podnošenja zahtjeva za prethodnu/aktivnu registraciju birača za prvi krug glasovanja, izjasne i za drugi krug glasovanja.

Uvjet za ostvarivanje prava na glasovanje: hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj, hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom trebaju diplomatsko konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice. Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, moraju podnijet zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.
Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, odnosno nadležnom uredu uprave u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj. Zahtjevi se podnose na jedan od sljedećih načina: osobno, putem pošte, telefaksa ili e-pošte.

K.Perić