HDZBIH i HDZ1990: Ne želimo sudjelovati u suludim namjerama Lagumdžije da vlada Federacijom!

Upitan da li je poslije nekoliko rundi pregovora došlo do približavanja stavova između dva HDZ-a i "platformaša", on je rekao da je pozicija HDZ-a BiH u razgovorima jasna, a to je poštovanje Ustava FBiH, jer bi sve drugo bilo pristanak na dodatnu majorizaciju Hrvata.

"Ukoliko bismo pristali na ono što zagovara SDP pozicija Hrvata u FBiH svela bi se na onu koju danas u FBiH imaju Srbi. Mi nećemo dopustiti da se od Hrvata kao konstitutivnog naroda napravi folklorna grupa", rekao je Čavara u intervjuu za "Glas Srpske".

On je dodao da Lagumdžija i SDP od FBiH nastoje napraviti isključivo bošnjački entitet.

"To je čisti bezobrazluk koji bi imao nesagledive posljedice po unutarnje odnose u FBiH i BiH u cjelini. Takvo ponašanje je opasno za BiH", dodao je.

Na pitanje kada očekuje da bi mogla biti konstituirana vlast u FBiH pa samim tim i na nivou BiH, Čavara je odgovorio da to zavisi od toga kada svi u BiH shvate da treba poštovati Ustav i zakon.

"Kada će oni koji krše Ustav i zakon prestati sa tim u ovom trenutku teško je reći. Dok god ne bude te spremnosti, pitanje je da li se dogovor može postići i onda ulazimo u krizu. Za takve stvari se ne mogu kriviti dva HDZ-a što ne žele sudjelovati u suludim namjerama Zlatka Lagumdžije da vlada Federacijom, Vladom i svim ostalim što mu za oko zapne", ističe Čavara.

Podsjeća da je HDZ pobjednik u FBiH jer je najviše glasova osvojio u pet kantona i da ne traže ništa mimo onoga što im po izbornim rezultatima pripada.

"Ne tražimo ni bošnjačke ni srpske pozicije niti nam to na pamet pada, ali SDP je dovela do institucionalne krize u BiH", dodaje on.

Čavara kaže da se sjednica Doma naroda FBiH ne može održati sve dok kantoni ne izaberu delegate za Dom naroda i dok Centralna izborna komisija ne verificira i potvrdi mandate tim delegatima i objavi njihova imena u službenim novinama.

"Tako naprosto stoji u Izbornom zakonu BiH, a ukoliko neko nasilno želi da preuzme vlast onda je to posao za tužiteljstva, policiju i sudove", zaključuje Čavara.

Dodaje da je "maksimalistička i nadobudna politika Zlatka Lagumdžije BiH već dovela do žestoke nacionalne podjele i u opasnost funkcioniranje kompletnog sistema".

"Pokušaj neustavnog sazivanja i konstituiranja Doma naroda i preuzimanje vlasti mimo Ustava i Izbornog zakona jasno pokazuje da je riječ o puču. Sve to otvara put u anarhiju", zaključuje Čavara.

Pregovori predstavnika dva politička bloka u FBiH sa zamjenikom visokog predstavnika u BiH Roderickom Mooreom jučer su ušli u peti dan. Na stolu je novi programski dokument oko koga se lome koplja kao i u slučaju raspodjele pozicija u vlasti FBiH. Kako "Glas Srpske" saznaje riječ je o dokumentu koji su predložila dva HDZ-a i koji je dograđen sa nekim dijelovima platforme SDP-a.

"Postignut je značajan napredak oko zajedničkog dokumenta o budućim aktivnostima i on je u dobrom dijelu usaglašen. Kada je riječ o raspodjelama pozicija o tome se još uvijek razgovara", rekao je funkcioner HDZ-a BiH Niko Lozančić.

Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić rekao je da će do dogovora doći u sljedećih 48 sati "bez obzira na to da li će on podrazumijevati potpisnike platforme ili neki novi aranžman".

"Očekujemo da se u iduća dva dana stvari riješe i da prethodni dani ne budu dani jalovog pregovaranja jer je takvih razgovora bilo previše", kazao je Hadžić i dodao da se vlast neće formirati bez HSP-a i Narodne stranke "Radom za boljitak" "jer oni su oni partneri i vezani su za SDP i SDA".

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac izjavio je da razgovori još traju i da u ovom trenutku još nije poznato kada će se održati sastanak lidera pomenutih stranaka sa dužnosnicima OHR-a.

"Nadam se da će se u sljedećih dan-dva ovi razgovori okončati", kazao je Genjac.

Potpredsjednik HDZ-a 1990. Damir Ljubić je kazao da je velika odgovornost na svima i da se "uzda u Božje proviđenje".

Na pitanje da li je točno da su dva HDZ-a pristala na platformu SDP-a uz uslov da dobiju sve hrvatske pozicije u vlasti Ljubić je rekao da to nije istina.