HDZ1990: Reforme ili klijentelizam

...ali razumno razmišljanje ne znači da je isti u izbornoj prednosti, jer u politici ne treba zaobići snagu obmane, klijentelizma i uskogrudnih interesa, koji godinama izjedaju ovu stranku.

Čak HDZ1990 neki smatraju akademskom inteligencijom hrvatske politike u BiH, ali pokazalo se da je to ipak previše.

Slaven Raguž donosi reforme

Mlađi Raguž sigurno donosi reforme stranci, pa time i jačanje stranke je puno izvjesnije, a o korisnosti toga za hrvatsku politiku ne treba trošiti riječi. Visoko je obrazovan i govori tri strana jezika. U politici je objektivno kazano manje od suparnika Martina, jer je mnogo mlađi, ali niti njemu ne nedostaje mudrosti, profinjenosti i kad zatreba političkog inata. To su na svojoj koži osjetili mnogi u HDZ1990, pa i sam Božo Ljubić, kojeg Raguž mlađi u odnosu na ostale nije štedio.
U GO stranke u Mostaru on ima apsolutnu potporu zbog vlastitog rada, ali i korektnog odnosa s kolegama, tako da u odnosu na ostali dio stranke u Mostaru nema frakcija i negativizma.

Takav način rada bi mogao prenijeti na stranku u cjelini, s toga ima realnu potporu u stranačkoj bazi u svim krajevima BiH.

Ali on protiv sebe nema samo konkurenta Martina Raguža, već političke strukture obojane svim bojama, politička podzemlja, obavještajne krugove, medije za indoktrinaciju naroda i slabovidne političke kolege.

Martin Raguž je razrađen domaći političar

Mislim da je osobina «razrađen domaći» upravo svojstvena Martinu Ragužu iz razloga što je u politici već desetljećima. To je inteligentan čovjek, koji se razvijao od komunističkog omladinca prije rata, komunističkog reformatora, liberalnog demokrata do nacionalno osviještenog hrvatskog političara.

Međutim u svom političkom radu nikada nije imao dovoljno drskosti da iskoči iz političke kolotečine i direktno iznese svoj stav, pa je ostao u tzv. plivajućim političkim vodama.

Boži Ljubiću se nije suprotstavljao, iako je ovaj to mnogo puta zaslužio. A za predsjednika stranke se kandidira u momentu Ljubićeve političke potrošenosti i za uspjeh koristi Ljubićev stranački aparat.

Pred sam izborni sabor stranke izražene su frakcijske borbe za fotelje, jer je Martin Raguž starim potrošenim kadrovima obećao mnoga stranačka mjesta i pozicije u strukturama vlasti.

Zbog toga što će «foteljaši» birati saborske izaslanike mogao bi imati direktnu izbornu prednost. Nijedna stranačka baza, pogotovo stranke u stalnom političkom padu, ne podržava takav rad.

Njega podržavaju visokopozicionirane osobe iz redova HDZBiH iz razloga što smatraju što će s Martinom lakše razmjenjivati politiku istog mišljenja nepotcjenjujući utjecaj Karamarka na HDZ1990 s Martinom Ragužem. Podržava ga jedan krug međunarodnih političara u kojima je stvorio jake veze u prvom redu iz razloga što isti ne poznaju njegovog konkurenta Slavena Raguža.

U kampanji za predsjednika stranke je potrošio pozamašno novca, a kotrljaju se političkim vodama informacije da ga financira i NDI Reufa Bajrovića.

U subotu na saboru članovi stranke HDZ1990 biraju reforme ili status quo.

Slaven je vjesnik dobrih promjena u ovoj stranci, a Martin reforme ne može napraviti nakon obećanja starim i potrošenim kadrovima. I BiH ide prema reformama.

Franjo Bošnjak/hercegovina.info