HDZ sa 116 glasova ima jednog povjerenika, a SDP sa 123 glasa četiri člana

dogovor

"Način na koji je izvršen izbor članova vijeća MZ apsolutno je nelogičan, nezakonit i suprotan praksi u drugim gradovima u BiH. Kako objasniti da u MZ Dokanj HDZ BiH sa 116 glasova ima jednog povjerenika od ukupno sedam, a SDP sa 123 glasa ima četiri člana.

Nažalost, to nije usamljen primjer, već pravilo u mjesnim zajednicama gdje god je HDZ BiH osvojio glasove. To se može shvatiti jedino kao pokušaj utišavanja onih koji su u protekle četiri godine ustrajno i glasno tražili jednak tretman za sve građane Tuzle i život dostojan XXI. stoljeća u kojem živimo, a to su voda, kvalitetnije ceste, saniranje klizišta, zaštita imovine, čišći zrak, pravednija raspodjela novca iz proračuna", istaknuo je dopredsjednik GO HDZ-a BiH Tuzla Danijel Nikolić prilikom jučerašnjeg susreta sa zamjenikom predsjednika Skupštine Saveza općina i gradova FBiH i načelnikom općine Tomislavgrad Ivanom Vukadinom.

Nikolić je tom prilikom naglasio kako je ovakav izbor u suprotnosti s Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, pozitivnim zakonskim rješenjima u FBiH i praksom koja je u većini drugih gradova i općina, piše Večernji list BiH. Također, dopredsjednik Nikolić istaknuo je i problem imenovanja osoba koje nemaju prebivalište u mjesnoj zajednici gdje su imenovane.

"U MZ Par Selo imenovani član nazvao je tajnika mjesne zajednice i upitao ga gdje se nalaze njezine prostorije. Kako očekivati onda da ta osoba radi bilo što za dobrobit ljudi koji tu žive kad uopće ne poznaje prostor ni potrebe mještana. Takva politika koju provodi SDP zajedno s partnerima prijeti ozbiljnom urušavanju međuljudskih odnosa", dodao je Nikolić. Zamjenik predsjednika Skupštine Saveza Ivan Vukadin izrazio je čuđenje načinom izbora tijela mjesne samouprave u Tuzli.

"Koliko je meni poznato, gotovo je pravilo da se za tijela mjesne samouprave raspišu zasebni izbori. Ne može kao izborna jedinica za odabir članova u mjesnoj zajednici biti razina općine ili grada. Uz to, mora se i onima koji nisu članovi političkih stranaka omogućiti da biraju i budu birani kroz podnošenje kandidacijskih listi. To su neka osnovna demokratska načela koja vrijede u većini općina i gradova u Bosni i Hercegovini", istaknuo je Vukadin i obećao da će unutar Saveza zatražiti raspravu o tom problemu.

Večernji list