HDZ-ovci uvjereni u podršku Škorinih birača Grabar Kitarović

Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, Udruge proizašle iz Domovinsko rata, miljan brkić, Milijan Brkić, ministar branitelja, odustajanje, odustaje od kandidature, Milijan Brkić, HDZ, Kolinda Grabar Kitarović, Miroslav Škoro, izbori, Milijan Brkić

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić i potpredsjednik stranke Darko Horvat uvjereni su da će njihovoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora svoj glas dati većina onih koji su u u nedjelju u prvom krugu svoj glas dali Miroslavu Škori.

Brkić je u izjavi novinarima, nakon što u objavljeni prvi nepotpuni rezultati Državnog izbornog povjerenstva, koji pokazuju da raste prednost Grabar-Kitarović u odnosu na Škoru, rekao da su rezultati očekivani, prenosi Hina.

"Više sam puta ponovio da je kampanja Kolinde Grabar-Kitarović pobjednička i da će ona pobijediti u drugom krugu i nastaviti niz 'pet plus pet' tj. odraditi deset godina mandata", rekao je Brkić.

Čestitavši Škori na ostvarenom rezultatu, Brkić ga je stavio u kontekst činjenice da je prije pet godina na desnom spektru (centar, desno) bio samo jedan kandidat – Grabar-Kitarović, "a sada su tu dva jaka kandidata – ona i Škoro".

"I to ide još više u prilog tezi da je Kolinda ostvarila jako dobar rezultat, jer kao što sam rekao, imamo jakog kandidata Škoru. Tako da nismo zabrinuti za rezultat i siguran da ćemo u drugom krugu biti pobjednici", smatra Brkić.

Nije htio nagađati tko su Škorini birači, a čvrsto je uvjeren da će svi glasači koji su glasali u prvom krugu za Škoru, u drugom krugu svoj glas dati Grabar-Kitarović jer, ustvrdio je, "žele domoljubnu, snažnu, Hrvatsku prosperiteta, Hrvatsku za koju će se znati u EU i koja će biti smještena u europsku obitelj, a ne nekakav region".

Na rezultatu je čestitao i kandidatu SDP-a Zoranu Milanoviću istaknuvši kako je on "jedini jaki kandidat na ljevici".

"On je čovjek koji ima dovoljno iskustva u politici, a svoje znanje, komeptencije i rezultate pokazao je kao premijer - a to je bože sačuvaj. Ne ponovilo se nikad više", rekao je Brkić.

Horvat je rekao da se "polako ostvaruje strateški cilj HDZ-a" - Kolinda Grabar-Kitarović sigurno ulazi u drugi krug, nakon čega slijedi, dodao je, potpuno drukčija kampanja.

"I u ono što sam siguran, velika većina glasova koje danas dobiva Šoro u drugom krugu ide u portfelj Kolinde Grabar-Kitarović".

Smatra da će manji dio birača koji su danas glasali za Škoru u drugom krugu svoj glas dati Milanoviću, ali velika većina koji su danas glasali za Škoru su, kako je rekao, po vokabularu dio HDZ-ovog biračkog tijela i to će, siguran je, pokazati u drugom krugu.

Politički tajnik HDZ-a Ante Sanader također tvrdi da je sve kako je HDZ planirao – Grabar-Kitarović ulazi u drugi krug izbora, a uvjeren je da će u drugom krugu "svi biti jedinstveni i pobijediti Milanovića".

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izrazio je u nedjelju zadovoljstvo rezultatom Kolinde Grabar-Kitarović u prvom krugu predsjedničkih izbora ustvrdivši da će HDZ-ovu kandidatkinju u drugom krugu podržati veliki broj birača Miroslava Škore.

Jandroković: Za Grabar-Kitarović u drugom krugu glasat će Škorini birači

"Mi ostvarujemo ono što smo si zadali kao cilj - da naša kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović uđe u drugi krug", izjavio je Jandroković za HRT u izbornom stožeru Grabar-Kitarović, komentirajući rezultate izlaznih anketa i privremene neslužbene rezultate DIP-a.

Kazao je da HDZ s puno optimizma gleda na konačan rezultat izbora, s obzirom da su kandidati desnice dobili više od 50 posto glasova, a prednost Milanovića pred Grabar-Kitarović nije toliko velika.

"Vjerujemo da će veliki broj birača Miroslava Škore podržati Kolindu Grabar-Kitarović u drugom krugu", rekao je.

Smatra da je Škoro ostvario dobar rezultat te mu je čestitao na tome. Ocijenio je kako su za njega glasali oni koji žele promjene u društvu.

"Uvijek kada ste na vlasti, a HDZ danas ima poziciju premijera, većinu u Saboru i predsjednicu Republike,motivacija onih koji žele promjene ponekad je jača nego kod onih koji bi očuvali postojeći sustav", kazao je.

Po neslužbenim rezultatima nakon više od 75 posto obrađenih biračkih mjesta, Milanović ima 29,99 posto, Grabar-Kitarović 27,31, a Škoro 23,85 posto glasova.