HDZ BiH osuđuje posljednje izjave Valentina Inzka u kojima je istaknuo da ostaje na snazi njegova suspenzija odluka SIP-a

HDZ BiH, Dragan Čović, Mišo Relota

...na snazi njegova suspenzija odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) kojima je uspostava izvršne vlasti u Federaciji BiH proglašena protuzakonitom.

HDZ BiH podsjeća javnost kako Nalog Ureda visokoga predstavnika u BiH kojim suspendira Odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, od 24. ožujka 2011. godine, predstavlja rušenje ustavnog poretka, te potvrđuje ranije već etabliranu politiku svođenja ustavne pozicije hrvatskog naroda ne na razinu nacionalne manjine, već i niže od toga.

Naime, više je nego jasno da su i ranije intervencije u ustave od derogiranja dijela Washingtonskog sporazuma u Daytonskom mirovnom sporazumu, preko tzv. Barryijevih pravila za izbor izaslanika u Dom naroda FBiH, Petritschevih amandmana kojim je mijenjan Ustav Federacije BiH itd., svaki put na štetu ustavnih prava hrvatskog naroda. To je kontinuitet politike koja nemogućnosti provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma, zbog samih njegovih konstrukcijskih grešaka ili interesa i politika drugih aktera suprotnih duhu i slovu Daytona, pa i regionalnih planova i projekcija velikih sila, pokušava rješavati preko prava najmalobrojnijeg hrvatskoga naroda u BiH.

Nezakonito i neustavno djelovanje kao i negiranje izborne volje hrvatskog naroda većinskih bošnjačkih stranaka, s očitim blagoslovom moćnog dijela međunarodne zajednice, potvrđuju naše davne najcrnje slutnje da je hrvatskom narodu u posljednjih 15 godina namijenjena sudbina „kolateralne štete" u regionalnim preslagivanjima nakon raspada  bivše Jugoslavije.

Bez obzira što nečasnu ulogu u tome ima i dio međunarodne zajednice, HDZ BiH takvu ulogu namijenjenu hrvatskom narodu ne prihvaća i borit će se protiv nje svim demokratskim sredstvima.

Podržavali smo i podržavamo aktivnu politiku međunarodne zajednice koja će pomoći da krene putem izgradnje BiH kao države tri konstitutivna jednakopravna naroda i građana s demokratskim ustavom i članstvo BiH u euroatlantskim integracijama.

Svjedoci smo da se ovim Nalogom OHR stavlja na stranu onih koji ne priznaju odluke državnih institucija, tj. odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koje je štitilo Izborni zakon i Ustav F BiH, te je time OHR preuzeo odgovornost za ovakav pravni kaos.

Nakon što je izvršen ustavni udar kroz neustavnu uspostavu vlasti u Federaciji BiH, OHR je pozvao nadležne institucije da se o tome očituju i preuzmu odgovornost. Središnje izborno povjerenstvo BiH je preuzelo odgovornost, zaštitilo Ustav i Izborni zakon i poništilo neustavan izbor. Središnje izborno povjerenstvo BiH je na taj način vratilo kredibilitet domaćim institucijama. Nedopustivo je i pogubno  da nakon toga OHR suspendira odluke SIP-a i pokušava legalizirati pravni kaos.

Podržavali smo i podržavamo orijentaciju na jačanje domaćih institucija i dogovor i kompromis domaćih političkih snaga što je od svih traženo upravo iz međunarodnih krugova. Tim više nas i čudi da se OHR priklonio onim snagama koje ne priznaju odluke domaćih institucija.