HDZ BiH okuplja stranke kao protutežu SDP-u

Dragan Čović, Jadranka Kosor, HDZ BiH, Dragan Čović, Dragan Čović, Dragan Čović, izbori 2010, HDZ 1990, Dragan Čović, HDZ BiH, Dragan Čović, platforma
nakon sjednice Predsjedništva te stranke, dodavši kako će HDZ BiH odgovoriti okupljanjem parlamentarnih stranaka koje nisu potpisale SDP-ovu platformu. "SDP-ova platforma ne nudi ništa novo. To je improvizirani dokument koji crpi neke elemente 'travanjskog paketa' s jedne strane, a s druge strane, ulazi u element nagađanja o ustavnim promjenama na način da nudi lažnu ustavnu ravnopravnost Hrvatima, Bošnjacima i Srbima u Federaciji BiH, s jasnim ciljem da se napravi građanska struktura", kazao je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Kada su u pitanju moguće protumjere, Čović je naglasio kako Predsjedništvo HDZ-a BiH razmatra sve opcije, pa tako i moguću blokadu formiranja Doma naroda Federacije BiH, a jedan od prvih poteza koji će stranka povući je pozivanje na sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka koje nisu potpisale SDP-ovu platformu.

"Također, vjerujem kako veliki broj pojedinaca iz stranka koje potpisuju SDP-ovu inicijativu apsolutno je ne podržavaju kao takvu i mi ćemo ovih dana razgovarati i s tim ljudima", dodao je Čović.

HDZ BiH zatražit će i otkazivanje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja bi se trebala održati u srijedu, jer nije postignut sporazum o formiranju vladajuće većine na državnoj razini.

"Ne želimo blokirati BiH, to rade oni koji su potpisali platformu", istaknuo je Ćović, naglasivši kako je besmisleno na federalnoj razini formirati jednu parlamentarnu većinu, a na državnoj drugu.

Na pitanje novinare vode li SDP-ovi potezi ka prijevremenim izborima, Čović je kazao kako je to moguće, ali i besmisleno.

"Ako se nastavi ovako novi izbori su neminovnost. Međutim, ja mislim da novi izbori nemaju smisla. Izgubit ćemo još barem pola godine i tko zna koliko novca, a ne vidim što bismo dobili. Što se tiče HDZ-a BiH, mi se ne plašimo novih izbora. Na njima bismo mogli samo imati bolji rezultat", uvjeren je predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je izrazio svoje razočarenje potezima čelnika Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a BiH koji su, kako je rekao, pristali na političku trgovinu te su potpisivanjem SDP-ove platforme odustali od načela Kreševske deklaracije.

( Fena)