HDZ 1990 ostaje privržen ciljevima duhu i slovu sporazuma s HDZ BiH

Razmatran je proces uspostave i funkcioniranja vlasti na svim razinama i način kako što brže uspostaviti vlast na državnoj razini i u županijama u kojima još to nije učinjeno, priopćeno je iz ureda za informiranje HDZ 1990.

Predsjedništvo HDZ 1990 je razmatralo aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini te proces uspostave vlasti na svim razinama vlasti od županijske do državne. Nakon opsežne rasprave, Predsjedništvo je jednoglasno usvojilo sljedeće zaključke i stajališta:

HDZ 1990 ostaje privržen ciljevima, duhu i slovu Sporazuma koji je potpisan između stranaka koje imaju većinski izborni legitimitet hrvatskoga naroda u BiH.

HDZ 1990 je sklopio sporazum u dobroj vjeri vođen temeljnim nacionalnim ciljevima. Odlučni smo poštovati i ustrajati na dosljednoj njegovoj realizaciji što naravno očekujemo i od partnerske strane. Radi sagledavanja realizacije postavljenih ciljeva i sadržaja u Sporazumu, HDZ 1990 predlaže sastanak vodstava HDZ 1990 i HDZ BiH.

HDZ 1990 poziva partnerske političke stranke da se što prije formira vlast kako u županijama u kojima nije formirana vlast tako i na državnoj razini. Konkretno se misli na vlast u Srednjobosanskoj, Hercegovačkoj neretvanskoj i Hercegbosanskoj županiji. Iste stranke koje će formirati vlast u srednjobosanskoj županiji trebale bi to isto uraditi i u Hercegovačkoneretvanskoj županiji.

Predsjedništvo podsjeća kako Sporazum između HDZ 1990 i HDZ BiH predviđa da mjesto premijera u jednoj županiji s hrvatskom većinom pripada HDZ 1990. Stajališta je Predsjedništva je kako mjesto premijera u HBŽ pripada HDZ 1990 kojega će predložiti Županijski odbor HDZ 1990 HBŽ.

Predsjedništvo HDZ 1990 je pozdravilo nedavnu odluku Visokoga predstavnika koja se odnosi na uspostavu vlasti u županiji Srednjoj Bosni i očekuje da se kroz dijalog legitimnih predstavnika naroda i građana formira vlasti na legalan i ustavan način.

Predsjedništvo HDZ 1990 osuđuje nezakonito djelovanje nezakonite federalne vlasti oduzimanje ustavnih ovlasti županijama te nezakonite smjene rukovodnih kadrova u federalnim institucijama i javnim poduzećima, stoji na kraju priopćenja.