HDZ 1990: Jurišić je bolesno ambiciozan čovjek

U Devedesetki su posebno ogorčeni, kako to oni vide, nastojanjem haespea i Jurišića da pod svaku cijenu uđu u vlast.

I od prije je jasno da su razlog pucanja koalicije ove dvije stranke bile poslijeizborne računice, no barem pred kamerama i mikrofonima medijskih kuća, dužnosnici ove dvije stranke oklijevali su pretjerano oštro govoriti jedni o drugima.
Opijenost vlašću?!

Još uvijek nema frontalnoga sukoba, ali informacije govore o tome da odnosi bivših partnera postaju sve hladniji. Naš sugovornik, visoki dužnosnik HDZ 1990, povjerio nam je što u Devedesetki zamjeraju HSP BiH. No, ni on zasad nije želio o tome govoriti bez zadržavanja diskrecije. Ali,njegova promišljanja su svejedno vrlo zanimljiva, kako kada je riječ o procesu implementacije izbornih rezultata, tako i vezano za odnose na hrvatskoj političkoj pozornici u Bosni i Hercegovini.

"Jučerašnji razgovori u Sarajevu s liderima SDA i SDP-a nisu otrijeznili Zvonka Jurišića od opijenosti vlašću, a trebali su. Riječi Sulejmana Tihića da je teško formirati vlast bez dva HDZ-a trebali su biti hladan tuš koji ga je morao vratiti u realnost. No, unatoč tome Jurišić i ne samo da ne dolazi pameti već izjavljuje, kako novine prenose, da "HSP želi veći udio u vlasti". Sad se taj čovjek, gonjen drogom pod nazivom vlast koju je osjetio u posljednje četiri godine na mjestu premijera Vlade Zapadnohercegovačke županije, osjetio spasiteljem i cijele BiH. Na poziv SDP-a da bude ukras multietničnosti nove vlasti, Jurišić i malo mu društvo vidi svoju veliku šansu za važnim ulogama u vlasti. Naime, HSP bi predstavljao hrvatski narod u toj novoj, kako je ja zovem, Alijansi za prevare, bez obzira što mu je izborni legitimitet minoran i što je glas naroda i "izvanjskih čimbenika" na drugoj strani", priča naš sugovornik.
Izgledne koalicije

Nastavlja s ocjenom kako bi, zapravo, Jurišićev utjecaj u tako složenoj koaliciji po želji SDP-a bi bio još i manji nego njegov izborni rezultat.

HSP ima zastupnike u federalnom parlamentu samo zahvaljujući koaliciji s HDZ 1990. Valja dodati i da HSP neće imati, kako je krenuo, ni jednog izaslanika u Domu naroda FBiH. Što će onda Zlatka Lagumdžiju obvezivati na obaziranje na Jurišićeve zahtjeve ako ih uopće i postavi osim za koju fotelju?"

Negiranje realnosti je prvi pokazatelj bolesnih ambicija. A Jurišić nastavlja i dalje vapiti za većim udjelom u vlasti i obećavati sebi i malenom društvu koje već sebe vidi na funkcijama od predsjednika Federacije preko ministarskih dužnosti do direktora Elektroprivrede HZ H-B i nakon što mu Tihić kaže da se razgovori mogu nastaviti kad se "završi proces formiranja domova naroda" - ogorčen je naš sugovornik, navodeći kako je, prevedeno, Tihić jučer Jurišiću poručio sljedeće: "Ukratko, Jurišiću gubiš vrijeme, nema tvojih u domovima naroda, ne možeš diktirati i nećeš biti u vlasti".

Zapravo, to je ono isto što mu kazuje i matematika i javnost! Bilo dobro ili loše, ovo je temeljni postulat formiranja koalicija u FBiH i BiH - ona stranka bez koje se neće moći formirati koalicija ta će biti dio koalicije. Ovdje nitko nikoga neće u društvo ako ne mora. A bez HSP- a i Jurišića se i te kako može. Pa čak i formirati "bošnjačku koaliciju" na razini FBiH bez HSP-a. Za privid hrvatske komponente dovoljni su i Hrvati iz SDP-a i Lijanovići. No, ipak je izglednija koalicija izbornih pobjednika, bez obzra na sve razlike i animozitete između lidera i stranaka, zaključuje naš sugovornik, po čijim riječima je Jurišić obmanuo javnost, izrekao neistinu i zlorabio i instituciju hrvatskog predsjednika, nakon što je nedavno u izjavi nekim medijima kazao da mu je Ivo Josipović dao podršku za stvaranje sasvim nove koalicije na razini Federacije.
A.Z.  dnevnik.ba