HDZ 1990 će imati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH

Martin Raguž, HDZ 1990, Martin Raguž, Božo Ljubić, HDZ 1990, izbori 2010, Martin Raguž, HDZ 1990, Božo Ljubić, HDZ 1990, hsp, Martin Raguž, Martin Raguž, Vijeće ministara, HDZ 1990, izbori, Martin Raguž, šutnja, Martin Raguž, BIH, izbori, Sarajevo, Martin Raguž, HDZ 1990
Klub delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predložio je deklaraciju u kojoj se navodi da Deklaracija Predstavničkog doma o Pelješkom mostu nema ustavni ni poslovnički osnov.

Delegat iz Kluba Hrvata Mario Karamatić je kazao da je to atak na državu. Neki delegati su to shvatili kao ‘rat'.

"To se odnosilo na prijetnju ako se sruši ustavni poredak. Dom naroda je do sada imao jedan veliki respekt međusobni. I danas je očuvan. Ovo jeste teško pitanje, a mi nismo birani da budemo privjesak i da se amputira Dom naroda kao važno tijelo. Rasprava je bila konstruktivna, i ovo danas treba shvatiti kao konstruktivno - a ne destruktivno", ocijenio je.

Sjednica Parlamentarne skupštine BiH neće biti narednih mjesec dana. Ranije je rečeno da se ‘nema o čemu raspravljati' jer zakoni ne stižu iz Vijeća ministara.

"Prihvatit ću ocjenu da PSBiH ima nedovoljno zasijedanja, s obzirom na potrebe građana. Sjednice saziva Kolegij, odnosno vladajuća većina. Oni sami kažu da nema parlamentarne većine, a ne povlače konsekvence. Ili nova većina, a kažu da se ne može uspostaviti, a nemamo institut prijevremenih izbora. Imamo nastavak djelovanja vladajućih - koji unutar sebe djeluju kao vlast i oporba. Odgovornost je na njima", kazao je Raguž.

"Mi možemo podržati i inicirati stvari, neke zakone, u odnosu na ono što nedovoljno stiže od Vijeća ministara. Nama trebaju dnevne rasprave, 24 sata, javno pred kamerama", dodao je.

Zašto onda kažu da koalicija funkcionira?

"Svi smo čuli da je nema, na nivou entiteta je drugačije. Ne možete se slagati sa partnerima gdje je moć, a gdje važne stvari treba donositi - to se pokazuje realno partnerstvo. Oni ga nemaju, a zadržavaju pozicije. Ili napustite pozicije, ili predložite novu koaliciju", rekao je Martin Raguž.

Da li će HDZ 1990 izaći iz Hrvatskog narodnog sabora?

"Mogu vam reći da će se polovicom listopada održati sjednica najvišeg stranačkog tijela, razmotrit će se važna pitanja, kao i to pitanje. HDZ 1990 je tu ušao u jednoj dobroj vjeri gdje će se artikulisati pitanja značajna za hrvatski narod. Dok je ovako neuređena BiH - to tijelo je u strateškom cilju neophodno. Postoje indicije da nije zaživjelo kao takvo, nego se značajnim dijelom služi kao novi okvir za HDZ. Tu će se raspravljati, ali više ne mogu reći i prejudicirati", kazao je.

Raguž je kazao da je HDZ 1990 politička stranka koja je uspjela bez obzira na unutrašnje turbulencije, zadržala je kontinuitet zastupanja vrijednosti, išla je u susret drugima - ali su blokirani u mnogim elementima.

Potvrdio je da će stranka na narednim izborima imati svog legitimnog kandidata za Predsjedništvo BiH, te da će se demokratskim putem odlučiti za najboljeg.

Izvor: N1