Hakeri najavili: Večeras ćemo očitati lekciju Miloradu Dodiku!

Milorad Dodik političar iz RS-a, Milorad Dodik političar iz RS-a, RAK, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Milorad Dodik, nadležnost, Zakon, imovina, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Politika, Milorad Dodik, BIH, karađorđevo, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Treći entitet, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Mladen Bosić, Vijeće ministara, autonomija, Republika Srpska, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, SDP BIH, BIH, Trebinje, Milorad Dodik, stranka za bih, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, SNSD, Hrvati u BIH, ustav, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, Republika Srpska, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Dragan Čović, HDZ BiH, SDP BIH, SDA BIH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Reis Cerić, Mevlid Jašarević, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Zdravko Krsmanović, Gornja Drina, SNSD, Mi

... s predsjednikom Republike Srpske i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, te premijerkom ovog bh. entiteta Željkom Cvijanović, zbog pritiska koji su izvršili na bh. portal Klix početkom tjedna, piše novinska agencija Patria.

Prva na meti večeras bit će internet stranica Vlade RS-a. Jedan od hakera, koji se predstavlja pod imenom BosnianRoot, u razgovoru za Patriu (NAP) kazao je kako na ovaj način žele očitati lekciju Dodiku, i svim pomoćnicima njegovog režima, koja će ih podučiti da više nikada ne smiju gušiti slobodu medija, jer nikada neće biti toliko moćni uraditi to do kraja.

Nakon Općih izbora u BiH 12. listopada 2014. godine entitet Republiku Srpsku ne prestaje tresti politički skandal, u koji je izravno umiješana premijerka Cvijanović. Mediji su objavili snimak na kojem se čuje premijerkin glas kako stranačkoj kolegici, s kojom je i u rodbinskim vezama, govori o kupovini dva zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kako bi koalicija okupljena oko SNSD-a mogla formirati vlast u RS.

Snimku razgovora premijerke prvi je objavio portal Klix, nakon čega su se našli na meti policije iz RS-a, kojom već nekoliko godina, kako navode, u potpunosti upravlja režim Milorada Dodika. Policijski službenici MUP-a RS-a i MUP-a Kantona Sarajevo u ponedjeljak su upali u redakciju Klix-a u Sarajevu, tražeći od novinara da otkriju odakle im snimak koji kompromitira premijerku. Najveći broj domaćih i međunarodnih organizacija pritisak Dodikovog režima na medije ocijenili su kao prvorazredni skandal, koji nije zabilježen u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine.

- Dodik mora shvatiti da pravdu i istinu nikada neće moći ugušiti - kazao je ovaj haker. - Čak i kada bi uspio staviti sve medije pod svoju kontrolu, uvijek će biti skupina ljudi koji će istinu ljudima odašiljati, pa makar to bilo i putem hakerskih upada. BosnianRoot kaže da je svjestan da način, na koji će se obračunati s Dodikom, nije u skladu sa zakonom. Ali, dodaje, režim koji guši slobodu medija ne zaslužuje ništa bolje nego da mu se odgovori drsko, piše Patria.

Foto: Ilustracija