Hahn predao Zvizdiću upitnik Europske komisije

upitnik europske komisije
Nakon toga će uslijediti susret komesara Hahna s delegacijom BiH predvođenom predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Po okončanju tog susreta predviđena je press konferencija predsjedavajućeg Zvizdića i komesara Hahna.

Upitnik Europske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Europska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Europsko vijeće.

Jedan od ključnih datuma na europskom putu BiH bio je 15. veljače 2016., kada je BiH podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je tog dana uime BiH predao zahtjev za članstvo u Europskoj uniji (EU) ministru vanjskih poslova Nizozemske Bertu Koendersu. Svečana ceremonija predaje zahtjeva BiH za članstvo u EU, nizozemskom predsjedništvu Vijeća Europske unije, upriličena je u Bruxellesu.

Nakon što je podnijet zahtjev za članstvo i nakon što su ispunjeni svi uvjeti europske agende neophodni za razmatranje aplikacije, 20. rujna ove godine na sjednici Vijeća za opće poslove EU, kojom je predsjedavao delegirani ministar vlade Slovačke Ivan Korčok, zahtjev BiH za članstvo u EU je prihvaćen i dat je nalog Europskoj komisiji za pripremu ovog upitnika.

Korak koji je uslijedio nakon toga je dostavljanje BiH detaljnog Upitnika Europske komisije.

Ono što prethodi konačnom priključenju EU jeste ocjena odgovora BiH dostavljenih Europskoj komisiji, koja će dati preporuku Vijeću Europske unije o tome da li će BiH odobriti status kandidata, a također može utvrditi i datum za otvaranje pregovora o pristupanju.

Foto: Dnevni avaz