GO HDZ BiH: Ne želimo dijeliti Mostar s OHR - om i Strankom demokratske akcije

Drago nam je da su konačno shvatili da se pregovori vode između političkih stranaka, da je djelovanje Kluba Bošnjaka , nakon 4. studenoga 2012. godine nelegalno i nadamo se da će ubuduće odgovorno i konstruktivno sudjelovati u pregovorima na dobrobit Grada Mostara i njegovih građana.

Držimo kako je bilo prijeko potrebno da konačno nakon pola godine predstavnici OHR - a i SDA sjednu za isti sto i razmijene stajališta. Nadamo se da su obje strane konačno shvatile da Mostar treba urediti kao normalan grad, ni manje ni više, nego kao ostale jedinice lokalne samouprave u BiH i da su razgovori išli upravo u tom smjeru.

Naime,  OHR je od samog početka medijacije pregovore poveo u krivom smjeru i razvidno je bilo od početka kako se neće i ne mogu dobro završiti. Umjesto da svakom prijedlogu daju prigodu da bude ravnopravno tretiran, a da ne kažemo da su kao "lučonoše demokracije" morali dati prednost prijedlogu koji Mostar uređuje kao normalan grad i sve ostale jedinice lokalne samouprave, oni su od samog početka te prijedloge gurali na marginu i a priori ih odbijali i proglašavali ekstremnim, isto kao i prijedlog koji dijeli Grad.

Pitamo se je li razlog tomu što su kreatori tih prijedloga HDZ BiH i HDZ 1990., odnosno predstavnici izborne volje Hrvata u Gradu Mostaru.

Žalosti činjenica što smo svi svjesni kako su pregovori u organizaciji OHR - a vjerojatno propali. Ured visokog predstavnika kao njihov organizator i posrednik u procesu provedbe odluke Ustavnoga suda BiH i preustroja Grada Mostara je izgubio svaku vjerodostojnost, jer se neiskrenim i neprofesionalnim pristupom problemu Mostara i njegovih građana, naručivanjem kvazi anketa i političkim spinovima ponaša kao neka nova politička organizacija koja je krenula u kampanju za predstojeće izbore.

Stajalište Gradskog odbora HDZ BiH Mostar je jasno. Ne želimo dijeliti Mostar s OHR - om i Strankom demokratske akcije.

Prijedlog izborne volje Hrvata u Gradu Mostaru je općepoznat, razrađen je do detalja, iskomuniciran u javnosti i u pisanoj formi dostavljen i Uredu OHR - a  i svim veleposlanstvima zemalja članica Upravnog Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

Osim političkih spinova nismo bili u prigodi vidjeti nijedan ozbiljan, suvisao i argumentiran neki drugi prijedlog, a posebice ne u pisanoj formi, koji bi Gradu Mostaru donio neko trajno dobro. Nažalost, OHR je svjestan činjenice da je njihov neprincipijelni i manjkavi projekt provedbe odluke Ustavnoga suda BiH propao, te krivnju nastoje prebaciti na druge. U dobro poznatoj maniri balansiranja i dodvoravanja određenim političkim i vjerskim krugovima nastoje izjednačiti krivnju i odgovornima proglasiti i one koji su od početka procesa odgovorni, konstruktivni i živo zainteresirani za kvalitetno i trajno održivo rješenje.

Na koncu, GO HDZ BiH Mostar poziva Ured visokog predstavnika (OHR) i sve zainteresirane političke subjekte da se okupe oko ideje ustroja Mostara kao normalnog grada poput svih ostalih u BiH. Ne zaboravimo da je i Mostar dio Bosne i Hercegovine i da za njega ne smiju vrijediti nikakva posebna pravila.

Također pozivamo sve aktere provedbe odluke Ustavnoga suda BiH da se ozbiljno, konstruktivno i odgovorno uključe u proces u kojem su svakako nepoželjni modeli ponašanja politikanstvo i političke igre ispod stola.

Pozivamo sve da ulože iskrene napore kako bi se proces žurno okončao i održali lokalni izbori u Gradu Mostaru. Svi moraju shvatiti da Grad koji će za četiri mjeseca biti na granici Europske unije ima samo jedan put, a to je moderna, europska perspektiva, stoji u priopćenju Gradskog odbora HDZ BiH Mostar.