Genjac: Republika Bosna i Hercegovina je legitiman politički cilj

halid genjac
On je komentirajući reakcije na Programsku deklaraciju SDA naveo kako je reakcije izazvao nesporazum, pogrešna tumačenja ili zlonamjerna tumačenja koja se odnose na pitanje Republike Bosne i Hercegovine.

"Mislim da se možemo složiti kako su svi politički ciljevi koje političke stranke imaju legitimni uz uslov da se ostvaruju legitimnim političkim sredstvima. Ako kažete da imate cilj zaustaviti sve procese u BiH, blokirati BiH, ukinuti institucije, bojkotirati rad tih institucija... To može bit cilj je legitiman, ali nije ga moguće ostvariti legitimnim sredstvima. Zbog toga je to antidejtonsko djelovanje", kazao je Genjac.

Kako kaže, ako se kaže da je cilj Republika BiH onda je to legitiman politički cilj i moguće ga je teoretski ostvariti legitimnim političkim sredstvima, ali su ta sredstva rasprava u parlamentu i donošenje odluka u skladu s ustavom i zakonima.

"Moramo razlikovati legitimnost političkih ideja i legitimnost političkih ciljeva. I zato cilj koji proklamirate kao politički cilj, on je legitiman sve dok ga kanite ostvariti legitimnim političkim sredstvima i nikako drugačije", zaključio je Genjac.