Franjo Topić: "BIH - simbol i zagonetka"

Napominjući odmah na početku sesije nazvane "BiH - simbol i zagonetka" da on Bosnu i Hercegovinu ne bi mijenjao ni za jednu drugu zemlju na svijetu, Topić uvažava pojavu siromaštva (protiv čega se odlučno treba boriti), ali po svakodonevnoj općoj slici života u Sarajevu i drugdje ne zaključuje da je na sceni sivilo u mjeri u kojoj se to govori i medijski prezentira.

Navodi pritom izjavu jedne državljanke Bugarske koja je primijetila da bi se sada prije zaključilo da je kroz njenu zemlju protutnjao rat nego nedavno kroz Bosnu i Hercegovinu.

Iako smatra da je njezin problem neriješeno pitanje nacije (a ne vjere), optimist je u pogledu budućnosti naše zemlje. Vjeruje da podjele među ljudima ipak nisu preduboke i temelji to na primjerima kao što su oni iz njegova Novog Travnika.

Općenito, smatra da je sve probleme moguće riješiti dobrom voljom, razumijevanjem, dijalogom i tolerancijom, pri čemu naglašava i potrebu razvijanja ekumenizma.

"Jezik srca svako razumije", jedna je od njegovih poruka u današnjem predavanju, u kojem se pozvao i na mudrosti mislilaca da je "za trijumf zla dovoljno da dobri ljudi ne čine ništa".

Optimističan je i pored toga što smatra da sadašnje dejtonsko ustavno uređenje zemlje nije ni dobro ni pravdeno i što nema dovoljno domaće političke volje za promjenu, pa je posredstvo međunarodne zajednice neophodno.

Usprkos brojnim velikim problemima male zemlje BiH i činjenici da je nedavno prošla tri epohalne promjene - raspad komunističkog sistema, rastakanje Jugoslavije i rat, iz njegovog izlaganja - mada to nije izričito kazao - proizilazi da je Bosancima i Hercegovcima u njihovoj zemlji ipak najljepše.

(Fena)