Fomiranje vlasti: "platformaši" hoće hrvatska mjesta i na državnoj razini

Adnan Bašić, privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kazao je u utorak da nije dobio zahtjev nijedne partije da ne bude održan nastavak konstitutivne sjednice zakazane na zahtjev SDS-a.

U većini parlamentarnih stranaka smatraju da nema dogovora o članovima Kolegija Predstavničkog doma, te da se može desiti da se za hrvatskog člana pojave dva kandidata, jer HDZ BiH i HDZ 1990 nisu dio parlamentarne većine iz FBiH.

Veso Vegar, v.d. glavnog tajnika HDZ 1990, za Nezavisne novine kaže da će se rukovodstvo ove stranke do četvrtka izjasniti da li će prisustvovati sjednici, ali da će nastupiti u dogovoru sa HDZ BiH.

"Mi imamo potpisan sporazum sa HDZ BiH, ali imamo i dogovor sa strankama koje čine većinu iz RS, a to su SNSD i SDS. Nikakvih razgovora nije bilo sa strankama potpisnicama platforme koje su na neprihvatljiv način formirale vlast u FBiH i želimo izbjeći takav scenarij na razini BiH", kazao je Vegar.

U većini parlamentarnih stranaka svjesni su da izborom rukovodstva Zastupničkog doma i komisije za izbor i imenovanje Vijeća ministara počinju teći rokovi za Predsjedništvo BiH koje mora da predloži mandatara u roku deset dana.

Osim izbora rukovodstva u parlamentu, Vegar kaže da je za dva HDZ-a neprihvatljiv prijedlog o raspodjeli pozicija u Vijeću ministara kakav je ponuđen uz medijaciju OHR.

"Ne možemo prihvatiti da jedno od tri hrvatska mjesta u Vijeću ministara pripadne strankama potpisnicama platforme jer to znači da dva HDZ-a neće ni o čemu odlučivati u izvršnoj vlasti zato što je dovoljan jedan hrvatski glas da odluke budu usvojene", rekao je Vegar.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac vodio je pregovore ove stranke u OHR-u i kaže da je za njih realan prijedlog po kome bi jedno hrvatsko mjesto pripalo strankama potpisnicama platforme (SDA, SDP, HSP i NS Radom za boljitak).

"Nakon posljednjih sastanaka u OHR-u bilo je međusobnih kontakata stranaka, ali oni su bili više neformalni. Bilo bi najbolje da SDP i SNSD počnu tražiti rješenje kao partije sa najviše poslanika. Ovako, možemo prihvatiti postojeće entitetske parlamentarne većine da one formiraju vlast na nivou BiH", kazao je Genjac.

Dodao je da će 26. svibnja biti okončan i izbor delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, čime će biti "potvrđen i legitimitet ovog tijela".

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, kazala je da je i dalje nedefinirana situacija u FBiH, te da se ne zna sudbina odluke visokog predstavnika koja se odnosi na Dom naroda parlamenta FBiH.

"Mi ćemo doći na sjednicu koja je zakazana za petak, ali nećemo donositi nikakve odluke", kazala je Majkićeva. Ona je rekla da ne treba ulaziti u kombinacije o formiranju Savjeta ministara prije nego je i izabrano rukovodstvo Zastupničkog doma.

Konstitutivna sjednica Zastupničkog doma bh. parlamenta počela je 30. studenoga, kada su zastupnicima dodijeljeni mandati, a prekinuta je prije izbora rukovodstva jer stranke nisu imale dogovor o parlamentarnoj većini. Na dnevnom redu ove sjednice je i izbor komisije za imenovanje Vijeća ministara. Nekoliko sastanaka stranačkih lidera u međuvremenu okončano je bez dogovora.

Stranke potpisnice programske platforme (SDP BiH, SDA, NS Radom za boljitak i HSP BiH) ranije su dogovorile raspodjelu rukovodećih pozicija u bh. parlamentu, pa bi SDA imala svog člana na čelu Doma naroda, a SDP u Zastupničkom domu. Rješenje za izbor članova Kolegija bez dva HDZ-a bilo bi da se u Kolegija Zastupničkog doma nađe zastupnik HSP BiH, a u Domu naroda netko iz NS Radom za boljitak.

Prema dogovoru SDS-a i SNSD-a iz reda Srba u Kolegija Doma naroda bit će kandidat SDS-a, a u Zastupničkom domu iz SNSD-a. Za sve ove prijedloge neophodna je i entitetska većina, a do sada su iz RS insistirali da dio vlasti budu i dva HDZ-a. Nitko od zastupnika nije mogao reći što se u međuvremenu promijenilo i ima li pomaka u dogovorima o rukovodstvu tri dana uoči nastavka sjednice čije održavanje košta proračun 6.000 KM.