Finski sud: Stjepan Mesić primio mito od menadžera Patrije

stjepan mesić, sabor, lista, stjepan mesić, uhićenje, Franjo Tuđman, stjepan mesić, Stipe Mesić, osuda, Patria, ivan tepeš, Stipe Mesić, hrvatski sabor, Vlada Hrvatske, stjepan mesić, primanje mita, oklopna vozila, Finska, stjepan mesić, nakon isteka mandata, hrvatski sabor, stjepan mesić, bivši predsjednik RH, stjepan mesić, Ministarstvo državne imovine, Ured bivšeg predsjednika države, stjepan mesić, vladimir šeks, Slobodan Praljak
Heikki Hulkkonen i Reijo Niittynen, osuđeni su na godinu i osam mjeseci zbog davanja mita za prodaju oklopnih vozila Hrvatskoj. Patria je kažnjena s 297 tisuća eura. Treći menadžer, Tuomas Korpi, oslobođen je optužbi.

Suci su odluku donijeli jednoglasno, rekao je za STA finski tužitelj Jukka Rappe, piše Jutarnji.hr.

Prema optužnici, Patrijini su menadžeri preko posrednika Hansa Wolfganga Riedla i Waltera Wolfa dobili oko 1,6 milijuna eura, kojima su podmitili tadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića te direktora tvornice „Đuro Đaković" Bartola Jerkovića, javlja HRT.

"Na sudu je dokazano da je milijun i pol eura mita bilo namijenjeno direktoru tvrtke Đuro Đaković Bartolu Jerkoviću. Finski je dvojac mito dao austrijskom posredniku Wolfgangu Riedlu, a ovaj ga predao drugom posredniku, Walteru Wolfu, koji je zadržao dio novca. Dogovor smo rekonstruirali iz dokumenata i poruka koje su međusobno slali, no dalje od Wolfa nismo više mogli pratiti tok novca i nemamo dokaza da je Jerković primio bilo kakav novac" pojasnio je Rappe za Večernji list.

Opisuje se i susret Waltera Wolfa s Mesićem i bivšim premijerom Franjom Gregurićem, navodi HRT, nakon kojega je menadžere Patrije obavijestio da je njihova potpora osigurana.

Te je optužbe Stjepan Mesić više puta opovrgnuo.

"Niti sam primio mito, niti je bilo ikakve mogućnosti da ja primim mito, jer ja nisam sudjelovao u nabavi nijedne opreme, nijednog oružja za vojsku. U mene prst upire obavještajno podzemlje i umiješani", rekao je Mesić u izjavi za HTV nakon što su se pojavili prvi medijski napisi o njegovoj umiješanosti u aferu Patria.

Rappe je za Večernji list napomenuo kako Stjepan Mesić i Franjo Gregorić nisu optuženi niti su se njima finski istražitelji bavili. Finski državni tužitelj istaknuo je da bi eventualne malverzacije u Hrvatskoj trebale istražiti hrvatske institucije DORH i Uskok.

"S Hrvatskom smo imali ugovor o zajedničkoj istrazi tako da su svi naši dokumenti bili na raspolaganju i hrvatskoj strani. No ne znam jesu li ih koristili. Sada je istekao ugovor o istrazi pa nisam siguran da su dokumenti više dostupni, osim ako ih Hrvatska ne zatraži institutom međunarodne pravne suradnje", kaže Rappe.

Kazna još nije pravomoćna, a Rappe tvrdi da je s time nastala zanimljiva situacija jer je riječ o istim Patrijinim menadžerima koje je sud nedavno zbog nedostatka dokaza oslobodio u slučaju optužaba za korupciju slovenskih dužnosnika, prilikom ugovaranja oklopnih vozila za slovensku vojsku. Krajem mjeseca na žalbu tužiteljstva sud će o njihovoj krivnji naime ponovo odlučivati, prenosi Hina.

Slovenska vojska je prije devet godina ugovorila kupnju Patrijinih oklopnih naoružanih transportera za 278 milijuna eura, a za primanje mita od Patrije lani su u Ljubljani na zatvorske kazne osuđena tri slovenska dužnosnika, među njima i Janez Janša koji je u vrijeme kupovine vozila bio premijer.

Slovenija od Kanade traži izručenje poduzetnika Waltera Wolfa, koji je bio suoptuženik na slovenskom suđenju, ali se nije odazivao pozivima suda. Wolf se u slovenskoj optužnici smatra posrednikom u predaji finskog mita.

U hrvatskom slučaju afere Patria riječ je o ugovoru iz 2007. između Patrije i kompanije Đuro Đaković od 112 milijuna eura.

hrsvijet.net