Federica Mogherini: Kosovo mora opozvati odluke o carinama na robu iz Srbije i BiH

Federica Mogherini

''Ovo nadalje pogoršava situaciju nakon inicijalnog izricanja povećanja carina od 10 posto prošlog tjedna. Vlada Kosova mora odmah opozvati ove odluke'', rekla je Mogherini, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

I srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zatražio je od kosovske vlade da povuče odluku o povećanju pristojbi na robu iz Srbije i BiH, rekavši da je ta odluka u potpunosti političke naravi. Kosovska vlada u srijedu je za sto posto povećala pristojbe na robu iz Srbije i BiH uz obrazloženje da je to odgovor na "agresivnu kampanju" Srbije protiv Kosova na što je službeni Beograd odmah zakazao sastanke s veleposlanicima vodećih zemalja svijeta i Europske unije.

Vučić je u srijedu navečer zamolio kosovske Albance da "razumiju kako je svima potreban mir", a od vlasti u Prištini zatražio je da povuku svoju odluku koju je nazvao "par excellence političkom", ocijenivši da je donesena „bez ekonomskih razloga i logike".

"Molim vas, povucite ove odluke, da sjednemo i razgovaramo, da tražimo kompromis", poručio je Vučić vlastima u Prištini, prenosi Hina. On je rekao, nakon izvanredne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, da će Srbija ostati pouzdan partner zemljama u regiji, Europi i svijetu, a EU-u i međunarodnoj zajednici poručio je da očekuje da ozbiljno shvate i razmotre moguće posljedice te odluke iz Prištine.

Vučić je naglasio kako Srbija svojim racionalnim ponašanjem, u interesu mira i stabilnosti u regiji, te u cilju nalaženja kompromisnog rješenja s Kosovom želi „jasno pokazati razliku između odgovornog i neodgovornog ponašanja".

Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da sačuvamo mir i stabilnost i da, ne odgovarajući na provokacije, pokažemo Srbima sjeverno i južno od Ibra na Kosovu da ih nećemo ostaviti na milost i nemilost, naglasio je Vučić.

Vučić je istaknuo i da je na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost odlučeno da se Vlada Srbije obrati svim članicama Vijeća sigurnosti UN-a i članicama EU-a, zbog kršenja sporazuma CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

On je najavio da će u četvrtak popodne u Beogradu održati sastanak sa Srbima s Kosova, za koje je kazao da se osjećaju "životno ugroženi" i poručio im da ih Srbija neće ostaviti na cjedilu.