Faruk Ćupina podnio ostavku na sve stranačke dužnosti

... Mostara Faruk Ćupina.

Naime, danas je u Mostaru održana press konferencija na kojoj su novinarima dostavljeni zaključci Kluba Bošnjaka u vezi sa Statutom Grada Mostara, a koji će biti poslani predsjednicima političkih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH. Zbog toga što su ti zaključci dostavljeni novinarima, bez znanja predsjednika Kluba Bošnjaka, i zbog stranačkih neslaganja Faruk Ćupina je podnijeo ostavku na sve stranačke dužnosti.

Naveo je kako iz principijelnih razloga napušta redove SDA ali da ostaje u Gradskom vijeću Mostara i prelazi u neovisne vijećnike. Tajnik GO SDA Mostar Salem Marić kazao je kako su od Ćupine tražili da zastupa interese SDA i da se mora ponašati u skladu s tim.

Smatram da Klub Bošnjaka treba neprekidno zasjedati, a Ćupina nije htio sazvati sjednice Kluba već radi osobnu promociju, kazao je, između ostalog, Marić. Na upit je li ovo jedan vid raskola unutar SDA, Marić navodi kako ne vidi nikakav raskol.

Vezano za zaključe Kluba Bošnjaka oko Statuta Grada Mostara, u njima stoji kako vijećnici Bošnjaci smatraju kako je želja međunarodne zajednice, prije svega OHR-a, da Mostar postane hrvatski stolni grad, a kao činjenica navodi se ukidanje općina i nametanje Statuta Grada Mostara od strane visokog predstavnika Paddyija Ashdowna.

"Bošnjaci Mostara su bili protiv ukidanja općina, sumnjajući u dobre najmjere OHR-a, koji je time učinio samo prvi korak u osiguranju političke dominacije hrvatskog naroda u Gradu Mostaru. Smatramo da je cilj izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara i Izbornog zakona BiH u ovom koraku osiguranje trajnih uvjeta za osiguranje natpolovične većine hrvatskim političkim strankama u Gradskom vijeću Grada Mostara i time siguran izbor gradonačelnika iz reda hrvatskog naroda kao trajnu kategoriju", navodi se u zaključcima.

Između ostalog, u zaključcima upozoravaju kako nitko nema legitimitet niti legalitet odlučivati o sudbini Bošnjaka Mostara bez vijećnika Kluba Bošnjaka i bošnjačkih institucija u Gradu Mostaru. Zaključke su podržale sve relevantne institucije Bošnjaka i preko 40 nevladinih organizacija.

Tijekom konferencije za novinare prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Mostaru Salem ef. Dedović i predstavnik boračkih udruga Grada Mostara Semir Drljević. Glavni mostarski imam poručio je kako je za Bošnjake Mostar prihvatljiv jedino kao grad jedakopravnih naroda i građana te da od toga nema odstupanja i da drugačija rješenja nisu dobronamjerna. Drljević je pozvao sve političke stranke da, vezano za Statut Grada Mostara, pronađu zajednički stav bez dominacije jednog naroda nad drugim.

Izvor: Vecernji.ba