Dvojica članova Predsjedništva BiH odbila Hahna uz američki blagoslov?

predsjedništvo bih, Johannes Hahn, Amerika

Rijetki su primjeri u kojima se bh. dužnosnici govorili “NE” međunarodnoj zajednici. Oni koji su to uradili uglavnom su završavali iza rešetaka.

Dovoljno je sjetiti se samo sudbine brojnih hrvatskih dužnosnika koji su procesuirani samo zato što nisu željeli provoditi volju međunarodne zajednice ili jednog njezinog dijela. S druge strane, imate Milorada Dodika koji se otvoreno protivi stavu većine stranaca u BiH, ali iza njegovih leđa stoji Rusija, tako da srpski član Predsjedništva BiH uglavnom može pričati što želi bez većih posljedica.

Ali se postavlja pitanje tko je odobrio dvojici bošnjačkih članova Predsjedništva BiH da bez puno problema odbiju sastanak sa povjerenikom za proširenje EU Johannesom Hahnom i njegov prijedlog za rješenje problema formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini. Jednostavnost odbijanja Komšića i Džaferovića jasno govori kako i oni iza svojih leđa imaju sličnu potporu kao Dodik. Samo je pitanje tko stoji iza njihovih leđa.

Logičan odgovor na ovo pitanje je Amerika. Samo je Veleposlanstvo SAD-a moglo dati zeleno svjetlo za ovakvo ponašanje bošnjačkih članova Predsjedništva BiH. To isto veleposlanstvo se čak nije oglasilo povodom odbijanja mogućnost novog dogovora oko formiranja vlasti, što u prijevodu znači kako je bošnjački dvojac u Predsjedništvu BiH dobio odobrenje za ovakvo ponašanje. Samo možemo pretpostaviti kakve bi reakcije bile da su se hrvatski predstavnici odlučili na ovakav potez.

Suradnja bošnjačke političke elite i američke strane mogla se vidjeti i kroz nedavne izjave predsjedavajućeg Zastupničkog doma Federacije BiH Mirsada Zaimovića koji je izjavio kako je Dayton bio samo prijelazno rješenje i kako međunarodna zajednica treba završiti posao kojeg je započela. Zaimović je čak i dao nasluititi kako će se uskoro krenuti u tome pravcu, te kako Hrvatima i Srbima treba ukinuti sve mehanizme zaštite nacionalnih interesa. U SDA-u te mehanizme nazivaju “kočnicama”.

Kada Zaimović misli na međunarodnu zajednicu, onda očito misli samo na Ameriku. Jer da je drugačije, ne bi Veleposlanstvo SAD-a tek tako dopustilo bošnjačkom dvojcu u Predsjedništvu BiH da dijeli odbijenice čelnicima Europske unije. Zato bi se i predstavnici EU-a u BiH trebali zapitati što rade u ovoj zemlji i imaju li njihovi napori ikakav učinak? Ako ih Komšić i Džaferović mogu ovako odbijati, onda je možda bolje da tih predstavnika EU-a u BiH nema nikako.

AU: M.K./Ero.tel