Dva (poslije) ratna druga

Još jučer su se gledali preko nišana, a danas su visoki predstavnici vlasti u BiH. Riječ je o Živku Budimiru i Željku Komšiću. Osim što su visokopozicionirani u institucijama vlasti zajedničko im je što su do vlasti došli na isti način. Taj način danas se zove preglasavanje Hrvata u BiH. Ne tako davno častan čovjek i umirovljeni general HVO-a i kandidat jedne od marginalnih stranaka na izborima pozivao je sada već svog prijatelja, inače dobitnika visokog odlikovanja njemu neprijateljske vojske da se povuče iz utrke za Hrvatskog člana predsjedništva. Mudar potez mudrog čovjeka koji se tih dana smiješio na jumbo plakatima širom Hercegovine sa čvrsto stisnutom šakom i sloganom Neću izdat ja.

Umirovljeni general bio je tada samo jedan u nizu političara koji je upozoravao javnost o kakvoj se opasnosti radi ukoliko Hrvatima drugi izaberu člana predsjedništva. Prođe od tada ne mnogo tjedana, a general postade Predsjednik Federacije BiH istim sustavom kako je njegov novopečeni prijatelj postao član predsjedništva, ili u prijevodu glasovima Bošnjaka. Ovaj puta donosimo Vam nekoliko istupa iz medija gospodina umirovljenog generala u vrijeme dok nije izdao svoje principe.

Hrvati u BiH nisu jednakopravni s druga dva naroda i to mora biti promijenjeno novim ustavnim uređenjem BiH. Pod tim ne mislim na jednakopravnost „de jure" nego „de facto". I u sadašnjem Ustavu BiH stoji da je BiH zajednica tri konstitutivna i jednakopravna naroda, ali već samom administrativno-teritorijalnom podjelom to je osporeno. Mi nismo jednakopravni sa Srbima jer oni imaju svoju federalnu jedinicu koja se i zove Republika Srpska, a niti s Bošnjacima jer nas oni mogu nadglasati u zakonodavnoj, a i i izvršnoj vlasti u F BiH. To se još zove i majorizacija. U HNŽ-u i Mostaru, gdje Hrvati predstavljaju većinu, majorizacija je onemogućena zakonskim rješenjima. Ono što ja zagovaram, to je uvođenje jednakih kriterija za funkcioniranje institucija i ista zakonska rješenja u cijeloj BiH. Ne mogu u Mostaru vrijediti jedni kriteriji, a u Sarajevu i Banja Luci drugi. Ne može zakon štititi Bošnjake i Srbe od majorizacije u Mostaru i HNŽ-u, a u isto vrijeme omogućavati majorizaciju Hrvata u F BiH i RS. 12 srpanj 2010

Na neki način, podržavam treći entitet. Kad se govori o ustavnim promjenama, evidentna su dva koncepta - teritorijalno-administrativni prostor i raspodjela ključnih pozicija u vlasti. Kreševska deklaracija pokazuje da nema razmimoilaženja u hrvatskim strankama u BiH.13.prosinac.2009.

Danas umirovljeni general i nelegalno izabrani Predsjednik Federacije BiH niti misli niti govori kako je govorio prošle ili pretprošle godine. Danas nema ni jumbo plakata po Hercegovini, a slogan sa njih je krilatica sa kojom je prevario svoje glasače. Danas za generala ni Željko Komšić više nije izdajnik koga su Hrvatima nametnuli Bošnjaci. Danas je na vidjelo izašlo i kako je general zaradio mirovinu koju uživa. General Živko Budimir sudario se vozeći automobil 14. siječnja 1994. u mjestu Vuka u okolici Osijeka. Zahtjev za utvrđivanjem invalidnosti uputio je nakon više od dvije godine i od prosinca 1996. on je invalid. Živko Budimir prima također nelegalno dvije mirovine: jednu u BiH, a drugu iz Republike Hrvatske.

Nekada je u narodu bila poznata izreka „Kurva o poštenju, vojnik o skraćenju". Poslije svega što nam se događau BiH, ta izreka bi se mogla preformulirati kao „Kurva o poštenju, vojnik o nepoštenju"

Na kraju postavlja se pitanje koga ustvari general danas predstavlja i za čija prava se on u stvarnosti bori? Činjenice iz teksta dale su direktan odgovor na to pitanje, i ništa više nije potrebno dodati.

Aferim generale  tebi i tvom novom prijatelju Komšiću na majorizaciji Hrvata.

hercegovina.info