Dva HDZ-a traže konstitutivnu sjednicu: Ne idemo da se nešto blokira

Najavio je ovo Veso Vegar, glasnogovornika HDZ 1990, nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BiH donijelo odluku o utvrđivanju rezultata izbora i raspodjeli preostalih šest mjesta u Domu naroda koja nisu mogla biti popunjena u prvom krugu izbora.

Kako je rekla predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić, ako na njihovu odluku ne bude žalbi idućeg tjedna će za svih 58 delegata početi teći mandat i stiču se uvjeti za konstituiranje Doma naroda.

Konstituirajuća sjednica ovog doma održana je 17. ožujka na zahtjev stranaka potpisnica platforme (SDP, SDA, HSP i Narodne stranke Rado za boljitak) i tada je, uz rukovodstvo Doma, izabrana izvršna vlast koju čine ove stranke.

"Sigurno je da će dva HDZ-a imati većinu u hrvatskom klubu u Domu naroda i očekujemo da nakon potvrde rezultata izbora i davanja certifikata izaslanicima bude formiran Dom naroda. Tražićemo konstituirajuću sjednicu. Ne idemo da se nešto blokira, nego idemo na dogovor o legalnoj uspostavi Vlade i predsjednika i potpredsjednika FBiH. Hoćemo li uspjeti, vidjet ćemo. To je stvar političkih razgovora i dogovora", rekao je Vegar.

Dodao je da će se držati osnovnog načela Doma naroda, a to je zaštita legitimne volje svakog naroda. Napomenuo je da je logično da se poštuje volja stranaka koje imaju većinu.

Amir Zukić, generalni tajnik SDA i izaslanik u Domu naroda, istakao je da je već održana konstituirajuća sjednica i da se samo može nastaviti s radom u smislu konstituiranja radnih tijela i izbora predsjednika Kluba hrvatskog naroda.

"Izaslanici iz dva HDZ-a mogu tražiti konstituirajuću sjednicu, ali trebaju imati dovoljno glasova za to", dodao je Zukić.

Prema sadašnjim rezultatima, dva HDZ-a imaju 11 izaslanika, a platformaši 34 izaslanika, dok je za donošenje odluka potrebna većina od 30 delegata.

SIP je 24. ožujka poništilo izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH i utvrdio da Dom nije mogao biti konstituiran, a njihovu odluku je OHR 27. ožujka privremeno suspendirao.

"U petak smo planirali potvrditi rezultate posrednih izbora za Dom naroda ako ne bude žalbi i odmah se ide s objavom u 'Službenom listu' i dodjeli uvjerenja. Ako bude žalbi proces se odgađa iza 1. svibnja. Nakon ovoga čekat ćemo poteze OHR-a. Od njih zavisi budućnost kompletiranog Doma i onog ranijeg sastava koji je održao dosta sjednica", dodala je Hadžiabdićeva.

Iz OHR-a su odgovorili da Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira i visoki predstavnik prate situaciju, te da suspenzija odluka SIP-a ostaje na snazi dok ne bude odlučeno drugačije.
(srna)