Dva HDZ-a spremni na blokadu vlasti

Naime, HDZ-ovima je očito u ovom trenutku sva pozornost usmjerena na pokušaje SDA da pomiri njihove i stavove SDP-a, tako da se ne usude izabrati izaslanike u Dom naroda jer bi time zapravo ostavili otvorena vrata SDP-u da započne formiranje vlasti u Federaciji bez njih.


Naime, jasno je kako do formiranja vlasti u Federaciji ne množe doći dok se ne popune svi Klubovi u Domu naroda, tako da je ovaj entitet trenutačno u pat poziciji u kojoj nije poznato do kada će HDZ-ovi odugovlačiti s imenovanjima izaslanika iz županija u kojima imaju većinu. Blokada je jedino oružje u rukama HDZ-ova koje im jamči kakvu-takvu sigurnost kada je u pitanju sudjelovanje u vlasti, no samo je pitanje do kada će OHR tolerirati ovakvo ponašanje. U spornim županijama (HNŽ-u, ZHŽ-u, HBŽ-u i Posavskoj) tehnički dio posla je urađen tako da se samo čeka signal središnjice obaju HDZ-a za početak procesa imenovanja u Dom naroda.

Sve razine

I sami lideri dvaju HDZ-ova priznaju što im je prioritet u ovom trenutku, a to nikako nije rasplet situacije u županijama nego formiranje vlasti na državnoj i entitetskoj razini. Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić za naš je list naveo kako im je stalo da se što prije formira vlast na razini države, odnosno da je u redoslijedu formiranja vlasti u BiH prednost u ovom trenutku pružena državnoj razini. U tome i ustraju bez obzira što OHR očito gubi strpljenje zbog situacije koja se događa u županijama s hrvatskom većinom.
- Naravno, mi ćemo biti dio rješenja u BiH, naglasio je Ljubić koji ne smatra da je Inzkovo pismo bilo prozivanje HDZ-ova.

 

- Nas zanima ukupan dogovor na razini države, Federacije i županija, jer smo uvjereni da će najučinkovitija vlast biti ona koja će biti kompatibilna, od države, preko entiteta, do razina županija, pojasnio je Ljubić. U tom kontekstu Ljubić je priznao kako ne podržava pokušaje da se većinska hrvatska politička volja, koja je izražena i u županijama s hrvatskom većinom kroz potporu HDZ-u BiH i HDZ-u 1990., ignorira, što ne bi bilo dobro za državu, ali i Federaciju. Ovakav stav odaje odlučnost obaju HDZ-ova da i dalje, bez obzira na Inzkova upozorenja, nastave s blokiranjem izbora u Dom naroda.

Sve spremno, ali nema signala

S druge strane, u županijama s hrvatskom većinom sve je praktično spremno za imenovanja izaslanika u federalni Dom naroda, no nisu mogli dati konkretan odgovor kada će se i započeti s tim procesom.

Predsjednik Skupštine Zapadnohercegovačke županije Ante Mišetić tvrdi kako su shvatili upozorenje visokog predstavnika Valentina Inzka, ali navodi kako je sve ostalo stvar politike.
- Skupština, uključujući predsjednika i stručnu službu, radi na tome, ali je sve drugo stvar malo veće politike. Spremili smo skoro sve, treba nam još par dana, naglasio je Mišetić. Slično stanje je i u ostalim "označenim" županijama, s tim da u HNŽ-u postaje naznake da bi se izborom izaslanika za Dom naroda moglo krenuti već početkom idućeg tjedna. Središnje izborno povjerenstvo (SIP) do sada je utvrdilo izborne rezultate iz pet županija za Dom naroda, ali da bi ovaj dom bio konstituiran, potrebno je da izborni rezultati za svih 10 županija budu utvrđeni, a potom potvrđeni i objavljeni u Službenom glasniku. Glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić navela je kako je Dom naroda jedno tijelo i SIP dosad nikada nije parcijalno potvrđivao županijske rezultate za izbor izaslanika pa nema namjeru ni sada. Da stvar bude gora, iz četiri županije; Posavske, HNŽ-a, ZHŽ-a i HBŽ-a, nisu stigle ni izborne liste na provjeru i ovjeru, što znači da će se proces dodatno odužiti.

Odgovornost

Dopredsjednik NS-a Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović upozorava kako HDZ BiH ima najveću odgovornost pred biračima koji su jasno tražili izbor predstavnika, a ne bojkot procesa.

- Vjerujem da je Inzkovo pismo na tragu onoga što su birači željeli, tako da smatram da je sasvim logično da se krene u implementaciju jer nema razloga za blokadu, naglasio je Lijanović.

Slučaj "Posavina"

Ne postoji više ni jedno pitanje koje može na bilo koji način destabilizirati sporazum koji smo doktor Ljubić i ja potpisali prije dva mjeseca, kazao je u Orašju nakon sastanka s čelnicima županijskih organizacija HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH. Iako su iz posavskoga HDZ-a 1990. dosad tvrdili da ne prihvaćaju sporazum, predsjednik tog HDZ-a Pejo Damjanović kazao je poslije sastanka: "Sporazum je već ranije postignut. Sastali smo se ovdje da vidimo što su nam zajedničke točke i što nam je zajednički raditi." Neslužbeno se doznaje kako se čeka formiranje vlasti na višim razinama pa će se nakon toga ići i na ustroj vlasti u ovoj županiji.

Dnevni List