Dva HDZ-a, SDA i SBiH prave vlast u HNŽ-u?!

kreševska deklaracija, Dragan Čović, Božo Ljubić, HDZ 1990, HDZ BiH, Vlada HNŽ, HDZ 1990, HDZ BiH, sda, Dragan Čović, Božo Ljubić, HDZ 1990, HDZ, Dragan Čović, Božo Ljubić, sds, HDZ 1990, HDZ BiH, HDZ 1990, HDZ BiH, hrvatska koalicija, HDZ 1990, HDZ BiH, Dragan Čović, Božo Ljubić, sastanak
Kako je za uspostavu vlasti potrebna dvotrećinska većina, odnosno podrška 20 ruku, onda je nužna i višestranačka koalicija. Zasada je najizvjesnije kako će glavnu riječ oko formiranja voditi HDZ BiH, kao stranka s najviše mandata u budućoj Skupštini.
S HDZ-om, koji ima deset zastupnika, vlast bi najvjerojatnije trebali činiti SDA s pet, te HDZ 1990. s tri i SBiH s dva zastupnika. Službenih razgovora po tom pitanju još uvijek nije bilo, ali kako doznajemo iz HDZ-a BiH, dosta toga je dogovoreno na jednoj prijateljskoj kavi između Ilije Filipovića i Salke Sokolovića, čelnih ljudi županijskih odbora ovih dviju stranaka na području HNŽ-a. Njih dvojica su na taj način napravili konstrukciju buduće vlasti, u koju bi trebale sa sobom povući još neke stranke. HDZ je trenutačno najbliži "devedesetki", dok SDA svog partnera vidi u Stranci za Bosnu i Hercegovinu. Potvrdu ovih dogovora o budućoj koaliciji nismo uspjeli dobiti od Ilije Filipovića, ali dogovorene detalje uz kavu nam je priznao Salko Sokolović.

Nije bilo riječi o imenima

- Nismo ništa službeno niti konkretno dogovorili jer još čekamo razvoj događaja na višim razinama. Samo smo Ilija i ja uz jednu kavicu razgovarali o mogućim koalicijama. Nije bilo nikakvih detalja oko ministarstava i raspodjele funkcija, kaže Sokolović. Iako nije ništa službeno dogovoreno, na kavi su se složili kako bi HDZ, koji ima najviše mandata, trebao dobiti premijera, a SDA bi onda normalno trebalo pripasti mjesto predsjednika Skupštine.
- Imamo dosta zajedničkog. Oni jesu najbrojniji, i mi smo spremni biti u vlasti. O imenima nismo ništa govorili, samo o mogućnostima rada, govori Sokolović. S ostalim strankama nije bilo nikakvih kava, ali kako smatra Sokolović, složili su se da bi najbliže po svemu njima bili SBiH i HDZ 1990. budući da su te dvije stranke i u ovom sazivu činile vlast.
- Nije bilo nikakvih službenih kontakata na tim relacijama. Ali, jesam ja razgovarao s nekim ljudima iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu, te i njima odgovara ova kombinacija. Slabije su prošli, a voljeli bi biti dio vlasti. Normalno da se netko treba povući u vlast, i oni su tome najbliže, navodi prvi čovjek Županijskog odbora najjače bošnjačke stranke.

SBiH i "devedesetka" šute

Što se tiče Stranke za Bosnu i Hercegovinu, iz nje su nam negirali bilo kakve službene razgovore o temi neke moguće koalicije. Tajnik Županijskog vijeća SBiH HNŽ-a i još aktualni zastupnik stranke u Skupštini Arif Jelovac nam je rekao da čekaju da stranka zauzme konačan stav po pitanju koalicija i kako će se oni tek nakon toga izjasniti o mogućem koaliranju. Slična stvar nam je rečena i u HDZ-u 1990., gdje će se više toga znati u idućem razdoblju.
- Rano je još o bilo čemu govoriti. Mi ćemo tek sljedećih dana odlučiti hoćemo li i s kim ići u formiranje koalicija. To je jedino što mogu zasada reći, kazao je Veso Vegar, glasnogovornik "devedesetke". Iako nisu ništa spominjali u ove dvije stranke, nisu ni negirali mogućnosti, što je i normalno jer su zainteresirani biti dijelom vlasti. Naravno, ponudit će i neke uvjete. HDZ i SDA su im, kako doznajemo, spremni ponuditi i bar po jedno ministarstvo, čime će sigurno zadovoljiti i ambicije ovih stranaka. Što se tiče ostalih stvari, u fotelju predsjednika Skupštine iz reda SDA bi trebao ponovno zasjesti Ramiz Jelovac, aktualni čelnik, dok bi mandatar nove Vlade iz reda HDZ-a BiH trebao biti Denis Lasić, koji je na prošlim izborima nosio listu za HNŽ. Finaliziraju li se dogovoreni detalji, oporbu na području ove županije bi trebali činiti SDP, SBB BiH, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak.

Zastupnici u Skupštini HNŽ-a

HDZ BiH 10
Denis Lasić, Nives Rotim, Đuro Prkačin, Tomislav Martinović, Zora Dujmović, Ivka Babić, Valentina Aleksić, Zdravko Jakiša, Magdalena Pažin i Zdravko Rajič

SDA 5
Ramiz Jelovac, Zijat Mušić, Šerif Špago, Edin Obradović, Nusret Gosto

SDP 5,
Aner Žuljević, Semiz Čilić, Mirsad Ljeljak, Nermin Dizdar i Vesna Saradžić

HDZ 1990. 3
Diana Zelenika, Luka Faletar i Ilija Cvitanović

SBB BiH 3
Huso Obradović, Osman Macić, Anel Kljako

SBiH 2
Safet Omerović, Adis Bubalo

NSZRZB 1
Tomislav Perić

HSP 1
Živko Budimir

Piše: Dalibor Drlje / dnevni-list.ba