AUDIO  Država za čovjeka: Obustavljena istraga protiv Lagumdžije i Hadžića!

Zlatko Lagumdžija, reket, Damir Hadžić
Razlog je nepostojanje dovoljno dokaza protiv čelnika SDP-a.

U istrazi u aferi "reket SDP-a", koju je vodilo Tužiteljstvo BiH, pored predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije, direktora firme "Butmir" Huseina Hasibovića i načelnika općine Novi Grad i potpredsjednika SDP-a Damira Hadžića, saslušano je još niz aktera i svjedoka.

Podsjećamo, u medijima je emitiran audio snimak razgovora u kojem čelni ljudi SDP-a za izmjene prostornog plana u Sarajevu od grupe biznismena pokušavaju da iznude novac. Ovaj slučaj u javnosti je poznat kao afera "reket SDP-a", koja obuhvata sami vrh te stranke sa predsjednikom Zlatkom Lagumdžijom na čelu.

SDP je u aferi "reket" tražio 2,2 miliona KM od direktora "ASA Holdinga" Nihada Imamovića i još nekoliko investitora.

Akteri snimljenog razgovora su bili Husein Hasibović u ime SDP-a i nepoznata osoba u ime investitora, odnosno "ASA Holdinga". Iz razgovora se može naslutiti da se radi o direktoru "ASA Holdinga" Nihadu Imamoviću.

- Ništa ne brini, poslije primopredaje novca sve potrebno će biti usvojeno na narednoj sjednici. Tvoje je samo da doneseš tašnu s novcem po koju će da dođe šef - govori Hasibović.

Nihad Imamović je kasnije novinarima izjavio da je na njegovo pitanje na koji bi se način taj novac predao, rečeno "da će se sve to odvijati u Bošnjačkom institutu". Imamović kaže da "tačno stoji: onaj ko donese novac, donijeće ga u tašni. Šef će doći sa tašnom".

Na fono snimku Hasibović govori sljedeće:

- Doći ćeš ovdje ili se dešavalo na Bošnjačkom. Doći ćeš s tašnom. Šef će doći s tašnom, uzeti tašnu i do viđenja. I sutra da zakazujemo Gradsko vijeće. Dakle, pet puta je ponovljeno ne postoji ko bi sad mogao kočit. Tako ti kažem da je bilo. Eto. Zlatko i svi ostali... tu nema dileme - govori Hasibović.

Imamović je pokušaj reketiranja odmah prijavio FUP-u.

Prvoosumnjičeni u aferi "reket" Damir Hadžić i Husein Hasibović, te prvi čovjek SDP-a Zlatko Lagumdžija, u više navrata su u javnosti kategorički tvrdili da nikakve ucjene nije bilo i da je riječ o pokušajima da se SDP diskreditira pred izbore. Lagumdžija je ranije u Tužiteljstvu BiH dao izjavu u svojstvu osumnjičenog.

U izvještaju Federalne uprave policije tada je navedeno da "postoji osnova sumnje da je Hadžić, nakon što investitori nisu dali traženi novac, prekoračio granice službenih ovlašćenja i utjecao na neusvajanje izmjena Regulaciskog plana".

dnevniavaz.ba/depo.ba