Dragan Čović: Tražimo međurješenja za objave rezultata popisa

Dragan Čović
Sastanku su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić, te lideri SBB-a Fahrudin Radončić, SDS-a Mladen Bosić, NDP-a Dragan Čavić, kao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, te Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je nakon sastanaka kazao novinarima da ništa definitivno nije riješeno, "ali je bilo raspravljano o svemu što je otvoreno".

Prema njegovim riječima, postoji zahtjev srpskih predstavnika u koaliciji na nivou države da se stvar sa popisom dalje razmatra, da se dalje donose neke nove odluke koje bi relativizirale ovo što je urađeno od direktora Agencije za statistiku BiH.

- Mi mislimo da to nije put. Ako je čovjek nešto pogriješio, postoje zakoni, postoje sudovi, pa neka sudovi procijene da li je poštovao zakon. Mislim da je u potpunosti poštovao zakon i preporuke i EUROSTAT-a - kazao je Izetbegović.

Kad je u pitanju prilagodba SSP-a, on kaže kako misli da su tu na putu da neke stvari riješe.

- Mislim da imamo dosta dobru ponudu pregovarača sa europske strane. Tu sam optimist. Kad je u pitanju ispunjavanje onoga što se od nas traži od strane NATO-a, uknjižba perspektivnih lokacija ne ide dobro u RS-u, ne ide ustvari nikako - ocijenio je predsjedavajući bh. Predsjedništva, te dodao da mogu uraditi, možda, pregled obrane, "gdje su također jaki zahtjevi od Mladena Ivanića".

Izrazio je nadu da će ipak uspjeti naći neko "srednje rješenje" do kraja svibnja.

Dragan Čović, lider HDZ BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH, kazao je okupljenim novinarima da je bilo govora o mnogim temama, poput popisa stanovništa, EU i NATO integracijama, pitanjima izbora u Gradu Mostaru, ali i akcizama.

On je pojasnio da je bilo govora i o dokumentu pregleda obrane, koji je važan pred odlazak bh. delegacija u Varšavu.

Što se tiče pregleda obrane mislim da smo u poziciji da u narednih pet šest dana imamo odluku Predsjedništva BiH oko smjernica za ovaj dokument. Vjerujem da će to biti već dovoljno odmak da možemo u Varšavi doći blizu toga da se aktivira Akcijski plan - rekao je Čović.

Kada je u pitanju popis, Čović je istakao da su predstavnici srpskog naroda iskazali nezadovoljstvo jer jer na zadnjem ovakvom sastanku dogovoreno da će se ići na izmjene i dopune zakona kojim bi prolongirali objavu rezultata popisa za jesen, a kako bi se ostavilo dovoljno vremene za usaglašavanje stavova.

Sada pokušavamo tražiti neka međurješenja koja bi nam na neki način omogućila da objave rezultata popisa bude, a da ne bude niko na strani onih koji će se smatrati oštećenim, izigranim, i prevarenim - rekao je Čović.

Lider HDZ BiH je kazao želja da se na ovim zajedničkim sastancima kroz institucije vlasti već u sedmom mjesecu dobije pozitivan upitnik od Slovačke za EU.

Dotakao se i pitanja izbora u Mostaru kazavši da je uvjeren da bi do kraja idućeg tjedna mogli imati rješenje.