Dragan Čović: Sudbina Slave Kukića je zapečaćena

Dragan Čović
Kukić će, kaže dr.Čović za Dnevni avaz, završiti onako kako je završio i na Komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara, koja nije podržala njegovo imenovanje.

Od srijede ćemo krenuti u živu aktivnost kroz kontakte s predstavnicima svih stranaka i međunarodne zajednice kako bismo spriječili ovakve sramote u budućnosti. Ako Hrvat treba biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH, onda to treba biti predstavnik stranke koja može dati legitimitet tom predstavniku, a to je HDZ BiH. A ne da se sramotimo kroz neka povjerenstva i Parlament BiH. Uprkos svemu, uvjeren sam da se u narednih dvadesetak dana može riješiti problem državne vlasti i da Hrvati imaju svoje predstavnike u vrhu države. No, nećemo pristati na bilo kakve ucjene - kazao je dr.Čović.

Trebamo, kaže on, napraviti državu koja će funkcionirati i u kojoj se "niko neće skrivati iza tamnih sjena koje djeluju izvana". Također, odlučno odbacuje mogućnost da sve stranke uđu u državnu vlast, jer stranke nabačene na hrpu ne mogu dati rezultat.