FOTO  Dragan Čović: Nećemo pod bilo kakvim pritiskom pokleknuti

hdz bih u sirokom

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu širokobrijeških žrtava, priopćeno je iz GO HDZ-a BiH Široki Brijeg. Svečana sjednica započela je „Lijepom našom", te minutom šutnje za preminule članove HDZ-a i poginule i umrle hrvatske domoljube.

Također, ispunjena dvorana kina „Borak" mogla je vidjeti prezentaciju i prisjetiti se mnogih stvari kroz ovih 28 godina. Na svečanoj sjednici bili su prisutni mnogi članovi svih Općinskih odbora HDZ-a Široki Brijeg od osnivanja do danas, članovi svih Temeljnih ogranaka HDZ-a BiH Široki Brijeg, osnivači, članovi, simpatizeri i prijatelji HDZ-a BiH Široki Brijeg.

Također, veliki broj visokih uzvanika i gostiju: dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, predsjednik HNS-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH, Zdenko Ćosić, dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Bariša Čolak, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Miljana Glamuzina, glavni tajnik HDZ-a BiH, predstavnici svih stranačkih struktura, kao i izabrani dužnosnici HDZ-a BiH sa svih razina vlasti, predstavnici kulturnog, znanstvenog i športskog života, gospodarstvenici, čelnici javnih institucija, poduzeća, ustanova i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Široki Brijeg Miro Kraljević u svom govoru osvrnuo se na početke djelovanja i teške okolnosti koje su bile u tom povijesnom trenutku. „Danas ravnopravno sudjelujemo u svim političkim procesima, a to nam daje zadaću da u buduće ostvarujem rezultate u Širokom Brijegu, ali i u Bosni i Hercegovini. Ja se nadam da ćemo na ovaj način, upornošću i političkom borbom stvoriti uvjete za još bolji život u Širokom Brijegu", poručio je Kraljević.

„Gradski odbor Mladeži uvijek je bio jedan od najorganiziranijih i najkvalitetnijih odbora. Imamo kvantitetu, ali i ono što je najvažnije, kvalitetu. Mladež je budućnost, al ne zato što je „mladež", nego zato što će svojim djelovanjem i ulaganjem u obrazovanje iznjedriti najbolje kadrove", rekao je predsjednik Gradskog odbora Mladeži HDZ BiH Široki Brijeg Toni Galić.

Skupu se obratio predsjednik Inicijativnog odbora, dopredsjednik HDZ-a BiH, aktualni predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić. Čestitao je svima 28. obljetnicu osnutka i prisjetio se ponosa i povijesti stvaranja stranke. Također, pročitao je dio govora sa osnivačke skupštine iz kolovoza 1990. godine, a između ostalog rečeno je: „Bosna i Hercegovina mora biti suverena država njenih jednakopravnih naroda".

Naglasio je ovaj govor zbog spočitavanja za nedosljednosti. „Ovi koji se danas diče „patriotizmom" nisu tada ništa govorili o neovisnosti Bosne i Hercegovine" dodao je Ćosić. „Službeni izvori, godišnji prosjek ukupno uplaćenih neizravnih poreza s prostora naše županije iznosi 286 milijuna. S druge strane iznos povrata u našu županiju iznosi 51 milijun. Mi stvaramo nerazmjerno više nego što nam se vraća," poručio je Ćosić.

Optimističnim riječima sve prisutne je pozdravio dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, predsjednik HNS-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH. „S ponosom možemo kazati tko smo i što smo, i da nećemo pod bilo kakvim pritiskom pokleknuti ni ti se dozvoliti poniziti, uspravno ćemo stati i kazati što jesmo i da vrijedi graditi život na ovim prostorima.

Nema hrvatskog pitanja, ima pitanja Bosne i Hercegovine. Mi želimo jednostavno da sva pitanja Bosne i Hercegovine koja su još uvijek otvorena i za koja trebamo naći rješenja moraju biti bazirana na potpunoj jednakopravnosti hrvatskog sa bošnjačkim i sprskim narodom", istaknuo je dr. Čović. Večer su učinili još svečanijom nastupi učenika Glazbene škole Široki Brijeg, Bože Cigića i Ane Matijević. Program je vodio Marinko Karačić.