Dragan Čović: Ne možemo biti koalicija ako nemamo jedinstven stav!

Dragan Čović

... sjednici Federalne vlade odmah počne raspravljati o imenovanjima u javnim preduzećima i djelimično katastrofalnoj situaciji. Kao prioritet gdje treba odmah imenovati vršioce dužnosti naveo je HT Mostar, "Hrvatsku poštu" Mostar, "Elektroprivredu HZHB", "Aluminij" i Razvojnu banku FBiH.

- S obzirom na to da su sva ova poduzeća u problemima, ove ili one vrste, kazali smo da treba raspraviti o poslovanju tih tvrtki te imenovati vršitelje dužnosti, jer je dobar dio njih u jednoj nezavidnoj situaciji. To može neko zvati borbom za fotelje, ali kako provoditi neku politiku ako nemate ljude koji će to moći raditi, ako nemate profesionalce - kazao je Čović.

Zašto baš ova poduzeća koje ste naveli?

- Ako je "Aluminij" teški gubitaš, a procjenjuju da je dug veći od 250 milijuna KM, onda, hvala Bogu, niko ne može govoriti da je tamo stanje dobro. Ako je u HT-u minus planiran za ovu godinu, a to je jedino telekom poduzeće regiji i šire koje tako posluje, onda je normalno da insistiramo da odmah bude imenovan direktor, pogotovo jer je natječaj raspisan u prvom mjesecu. Raspisan je natječaj i za Nadzorni odbor EPHZHB. U Razvojnoj banci uopće nemamo naših ljudi, jer je tu sve smijenjeno u posljednjih pet-šest mjeseci. Pa, logično je da trebamo imati svoje predstavnike.

Svi znamo da je sporna uredba o imenovanjima u javnim preduzećima posvađala koalicione partnere. HDZ i SDA imaju različit stav od DF-a o ovom pitanju...

- Treba svako provesti ono što smo jedni drugima obećali. SDA i HDZ i dalje će imati jedinstven stav o ovom pitanju. Jučer (prekjučer, op. a.) razgovarao sam s Bakirom Izetbegovićem o tome. Pa, kako možemo biti koalicija ako nemamo jedinstven stav o ključnim pitanjima. O ovome je i Željko Komšić svojevremeno, kada sam s njim razgovarao, a to je bilo prije tri mjeseca, imao isti stav.

Koji je to stav?

- Da provjerimo šta je urađeno u javnim poduzećima i agencijama. Da vidimo šta je tko radio. Svako mora položiti račune, pa to je ta priča! Mi samo insistiramo da se to odmah počne raditi. Mjesec dana već je prošlo i ne vidim nijedan razlog da se to odugovlači.

Ali, Komšić je za Snevni avaz eksplicitno izjavio da su SDA i HDZ odustali od navedene uredbe o načinu imenovanja. Kako to komentirate?

- Moguće. Ali, ako se dogovorimo da se surađuje, da se korektno radi, a ne da jedni drugima naturamo nešto, što se mene tiče, može. Meni je bitno da ova prethodna pitanja riješimo, a kojom će metodom to biti, kako to uraditi... Bitno je da je u skladu sa zakonom i da nije nečiji hir, u smislu da smjenjujemo samo radi smjene, već da uistinu napravimo promjene.

Stvara se dojam da su stavovi DF-a konstantno drugačiji od onih koje zastupaju SDA i HDZ. Je li to tako?

- Oni imaju, očito, drugačiju koncepciju. I njihov program je drugačiji. Ima tu mnogo razloga, ali osobnih razloga ne bi trebalo biti za neku lošu komunikaciju.

Hoće li i dalje biti samovolje u radu Vlade FBiH?

- Ne bi je trebalo biti! Kada govorimo o braniteljskoj populaciji, vrlo jasno smo rekli da ćemo mnogo toga staviti na dnevni red. Revizija koja je provedena bila je protuustavna i protuzakonita, treba je vratiti u zakonske okvire. Što se tiče imenovanja, to će biti proces koji će trajati mjesec, možda dva. Sada ima prioriteta i treba ih rješavati.

Kada ste posljednji put uopće razgovarali s Komšićem?

- Ne sjećam se. Možda smo se posljednji put čuli telefonom kada je dogovorena Vlada FBiH. Mada nema nijednog razloga da ne komuniciramo.