Dragan Čović: Ne mogu shvatiti Izetbegovića koji vodi i sebe i svoj narod u propast

covic i dodik

Dodik je naveo da je zaključeno da niko nikome ne traba birati političke predstavnike te da je "bošnjački politički vrh u posljednjih 20 godina bio prvak u tome", piše Dnevni avaz.

- I za to će platiti ceh u budućnosti. Morat će shvatiti da je nemoguće da na ovaj način djeluju. Razgovarali smo i o tome s Čovićem. Mislim da je jasno da, ukoliko neko želi stabilnost, ne može u ime drugih odlučivati. Institucije moraju biti zajedeničke, a ne da se odluke iz Predsjedništva prenose u Vijećnicu - naveo je Dodik.

Dodao je da neće dopustiti lažna predstavljanja, aludirajući na reviziju presude protiv Srbije, koja je odbačena u Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

"Izetbegović je napravio problem i za desetak mjeseci će vidjeti šta je uradio. Sada je važno da ojačamo sistem na koji način da dolazimo do zajedničkih odluka. Bošnjaci ne mogu posmatrati Srbe i Hrvate kao nekoga koga mogu majorizirati, razgovor mora postojati o svemu i to mora biti efikasno", istakao je Dodik.

On je dalje kazao, da je razgovarano i o insitucijama BiH, koje prema njegovom mišljenu nisu ni od kakve koristi.

- Vijeće ministara ne donosi ništa, imamo tamo neku karikatiru koja se zove vlast - kazao je Dodik, te istaknuo da ni ostale državne institucije ne rade svoj posao kako treba.

Lider HDZ-a Dragan Čović naveo je da će zbog krize koja vlada biti nužno da se razgovara i dogovora

- Stanje u BiH je takvo da, recimo mi u Predsjedništvu BiH nemamo sadržaj za donošenje odluka, slično vam je u Parlamentu. To dovoljno govori kakav je zastoj u BiH. Do te mjere smo uzurpirali svoje ovlasti kada je u pitanju BiH, da smo u ime jednog narado, stranke ili imena, pokušali obamanuti nekoga, pa i svoj narod, međuanrdnu zajednicu, državu, i time napraviti nesagladivu štetu. Sreće pa nije dobila neke druge negativne trendove. Sreća pa je odgovor stigao brzo, pa smo spriječili špekulacije. Ne mogu razumjeti takav čin, da svjesno idete u propast i sebe i svog naroda - naveo je Čović.

Čović je naveo da se ono što je Izetbegović uradio naziva kršenjem Ustava i zloupotrebom položaja.

- Mi smo imali razgovere sa SDA, kada nismo znali za ove detalje, pa smo imali razgovore s SBB-om, kada smo i saznali za odluku. Ivanić je u službenoj posjeti i prvi dolazak njegov u Sarajevo bit će mogućnost da sjednemo i da se vrlo jasno očitujemo o trentnoj pozicji. Bit će izuzetno teško nastaviti dalje - kazao je Čović.

Ipak, naveo je i kako se nada da ovaj slučaj neće dalje opterećavati odnose, ali ne krije kako će iskomplikovat komunikaciju prvenstveno u Predsjedništvu BiH. Poručio je da želi stvoriti ambijent u kojem će se izbjeći situacija da jedan narod bira predstavnike drugog naroda.

- Uvjeren sam da nam predstoji težak posao. Bit će puno sastanaka, mijenja se odnos međunarodnih institucija prema dosadašnjem promišljanju institucija u BiH. Nas dvojica ćemo dati svoj doprinos boljoj suradnji dva naroda i da počnemo raditi bolje stvari, a ne da smo stalno zarobljenici sukoba. Imam osjećaj da je neko ciljano stvorio ovakvu situaciju da bi usporio napredak BiH - poručio je Čović.

Dodik je u tom smislu kazao da je Bakir Izetbegović svojim djelovanjem pokazao da je BiH fikcija

- Kršenja ustava na ovaj način i stvaranje loše atmosfere zasigurno traži i kaznenu i političku odgovornost. Izetbegović je izgubio svoj kapital kod međunarodne zajednice - kazao je Dodik.

Na novinarsko pitanje kako komentira izajvu lidera SBB-a Fahrudina Radončića da koalicija sa SDA od sada funkcionira u tehničkom mandatu, Čović je kazao da se mora naći modul po kojem će se raditi do izbora.

- Mi smo imali dogovor da se redvno sastajemo s predstavnicima vlasti, na posljednjem sastanku, gdje su bili svi lideri, svi su kazali Izetbegoviću da ako se desi revizija da će to blokirati čitav proces. Tu je bio i Radončić koji je identično govorio, kao i svi mi, jer moramo biti svjesni kako izaći iz krize. Nismo dali unaprijed odgovor na krizu - kazao je Čović.