Dragan Čović: Ne damo!

Dragan Čović
U izjavi za medije u Mostaru predsjednik Čović je ocijenio da su neprihvatljivi zahtjevi čelnika Socijaldemokratske partije Zlatka Lagumdžije i visokog dužnosnika Stranke demokratske akcije i bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Bakira Izetbegovića prema kojima bi hrvatske stranke trebale ustupili jednu hrvatsku poziciju.

- Meni je jasno da se po svaku cijenu želi ugrabiti prilika koja im je pružena da jednom zauvijek izbace Hrvate iz vlasti. Žele nas dovesti u poziciju da prihvatimo poziciju manjine i odustanemo od pozicije konstitutivnog naroda. Mi to jednostavno ne možemo prihvatiti i ističemo da sve hrvatske pozicije pripadaju hrvatskom bloku, rekao je Čović.

Prema njegovim riječima vlast u BiH ne bi mogla funkcionirati ako se izbace legitimni predstavnici bilo kojeg naroda iz vlasti.

- Bilo bi i katastrofalno razmišljati o tome na način kako se to učinilo u Federaciji, dodao je Čović.

Agencija Hina podsjeća da dva HDZ-a traže da pozicija premijera i dvojice ministara pripadne ovome hrvatskom bloku, dok skupina stranaka okupljena oko SDP-a inzistira da im od ukupno deset pozicija u vijeću ministara pripadne polovica resora.

Uz tri bošnjačke ministarske fotelje, SDP traži i jednu hrvatsku ministarsku poziciju kao i resor u kojemu bi trebao biti ministar iz reda ostalih naroda.

Prošli tjedan dva HDZ-a predložila su bivšu predsjednicu Federacije BiH Borjanu Krišto za mandatara za sastav vijeća ministara BiH, SDP BiH je predložio sveučilišnog profesora Slavu Kukića, a Narodna stranka Radom za boljitak svoga predsjednika Mladena Ivankovića Lijanovića.
bitno.ba