Dragan Čović: Ispunili smo sve što smo obećali EU

Dragan Čović
Pojasnio je kako je s bh. strane obećano da će Predsjedništvo BiH usvojiti zaključak koji se tiče principa tradicionalne trgovine i da to bude dovoljan okvir za nastavak rada pregovaračkih timova na prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Obećano je i da će odluka o mehanizmu koordinacije biti usvojena na Vijeću ministara BiH i to je, ističe Čović, također ispunjeno.

- Postoji jako puno stvari na kojima mi moramo raditi, ali koje nemaju veze s predajom same aplikacije za članstvo. Moramo objaviti rezultate popisa stanovništva što prije i nema nikakvog razloga da to ne uradimo. Također moramo ispuniti i presudu u predmetu „Sejdić i Finci" koja je svojevremeno bila i uvjet EU - ističe Čović.

On nije želio komentirati motive zbog kojih pojedini političari i analitičari osporavaju predaju zahtjeva za članstvo u EU, ali upozorava da takvim istupima samo zbunjuju građane. Teško je, kaže, naći racionalno objašnjenje za takvo ponašanje kojim se stanje u BiH nastoji prikazati crnjim nego što doista jeste.

- Mi ćemo predati 15. veljače zahtjev i to nitko ne može promijeniti. Ali, mi ćemo time samo preuzeti jednu veliku obvezu, jer je ovo prije svega interes BiH. Temeljni motiv zbog kojeg sam ja toliko insistirao na predaji zahtjeva što prije je činjenica da će nas to natjerati da se ubrzano prilagođavamo standardima po kojima funkcionira demokratski svijet. Mi ćemo mnogo brže, u naredna dva ili tri mjeseca, praktično morati pokazati da želimo put u EU i da je to naš cilj - kaže Čović.

Odgovor EU predsjedavajući Predsjedništva BiH očekuje u iduća dva ili tri mjeseca, ali upozorava da moramo biti spremni na upitnik koji će vjerojatno sadržavati nekoliko tisuća pitanja. BiH će na ta pitanja morati dati jasne odgovore i to će oslikati na pravi način stanje u zemlji.

- Tada se možemo nadati da početkom iduće godine dobijemo kandidatski status, jer bez toga je sve ovo samo izraz naše volje ili sposobnosti. Kandidatski status nas dovodi u poziciju da razmišljamo kako otvarati i zatvarati pojedina poglavlja. Mi imamo šansu stići susjede, prije svega Srbiju koja je već otvorila prva pregovaračka poglavlja. Naredne dvije godine nisu izborne i ja pozivam sve one prave prijatelje članstva BiH u EU da nas podrže u tim reformama koje će pokrenuti BiH - ističe Čović.

Paralelno s ovim aktivnostima Čović naglašava da radi i na reformi izbornoga zakonodavstva, gdje je također napravljen veliki iskorak.

- Uvjeren sam da izborni zakon možemo imati u parlamentarnoj proceduri do kraja ovog mjeseca, iako to sada možda ne izgleda tako. U tom izbornom zakonu vidim i rješenje pitanja funkcioniranja Grada Mostara, kao i rješenje za presudu „Sejdić i Finci", a to je način izbora članova Predsjedništva BiH i doma naroda. Tu su i tehnička pitanja koja treba riješiti. Prvo ćemo na međustranačkom nivou pokušati dogovoriti neke stvari, a onda do kraja idućeg tjedna to predati nadležnoj komisiji - kaže Čović i ističe kako je važno da se novi izborni zakon usvoji što prije kako bi se lokalni izbori mogli raspisati po novom zakonu.

FENA