VIDEO  Dragan Čović: Europski put BiH sporiji od očekivanog

Dragan Čović
... dužnosnika kada će prezentirati trenutnu situaciju u BiH, a planirano je i njegovo obraćanje na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN).

To je danas potvrdio na pres-konferenciji u Sarajevu uoči odlaska u SAD gdje će boraviti u Chicagu dva dana i potom pet dana u NewYorku, a osim toga novinare je upoznao i o stavovima u vezi s europskim putem BiH, članstvom u NATO-u te Izbornim zakonom, ali i o pitanju Pelješkog mosta.

Ocijenio je da je europski put BiH usporen u odnosu na zacrtanu dinamiku, dodajući da mnoge preuzete obaveze nisu ispunjene, no istakao je da se to ne odnosi samo na ispunjavanje Upitnika Europske komisije.

''Na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH obavezali smo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da nam do naredne sjednice Predsjedništva dostavi kalendar aktivnosti kada će neke stvari biti završene kako se rokovi ne bi stalno pomjerali'', kazao je Čović.

Stava je da inače ostale teme i obaveze koje su preuzete agendom ne idu predviđenom dinamikom na svim nivoima vlasti u BiH, a posebno je apostrofirao uvjete nametnute od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i drugih financijskih institucija, ističući da se to najviše odnosi na pitanje povećanja akciza na naftu i naftne derivate.

Podsjetio je da je očekivao da BiH do kraja godine dobije kandidatski status za članstvo u EU, a uvjet za to bio je ispunjavanje Upitnika, ali to se razvuklo najmanje pet ili šest mjeseci duže nego je bilo potrebno, a još ostaje i mogućnost dostavljanja dodatnih pitanja od Europske komisije.

Osvrnuo se na pitanje aktivacije Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), izražavajući optimizam da će MAP do kraja ove godine biti aktiviran iako svi uvjeti za to nisu ispunjeni, ali optimizam temelji na mogućnosti dogovora.

Kada je u pitanju Izborni zakon, podsjetio je da prijedlog Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) čiji je Čović predsjednik, koji je usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH treba proći Predstavnički dom vjerojatno u redovnoj proceduri kako bi se neke stvari mogle i ispraviti.

O tematici izmjene Izbornog zakona razgovarao je Čović u proteklim danima s ambasadoricom SAD-a u BiH Maureen Cormack i šefom Delegacije Europske unije u BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom, a Čović je danas ponovio da će izbori 2018. godine biti održani, a izborni rezultati će biti validni jer će se do tada, uvjeren je, promijeniti Izborni zakon.

Ponovio je da prijedlog HDZ-a uvažava odluku Ustavnog suda BiH, odnosno predviđa popunjavanje praznina u zakonu poput pitanja Mostara te je naglasio da je zahtjev koji ima HDZ i Hrvatski narodni sabor (HNS) osigurati da jedan narod ne bira drugom člana Predsjedništva BiH niti delegate u Domu naroda, jer je struktura Doma naroda, kaže Čović, prevažna.

Za implementaciju odluka Europskog suda za ljudska prava potrebno je, ističe Čović, mijenjati Ustav BiH, ali za to sada nema dvotrećinske većine u parlamentu BiH te bi se u ovom trenutku otvaranje pitanja izmjena Ustava moglo zloupotrijebiti.

''Ovaj prijedlog koji smo predali bili smo uvjereni da smo ga usuglasili sa Strankom demokratske akcije (SDA). To je više prijedlog SDA nego naš bez obzira na to što SDA danas o tome govori'', poručio je.

Na pitanje novinara o (ne)postojanju parlamentarne većine na nivou BiH, Čović je ocijenio da je to možda najozbiljniji problem jer, upozorava, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić nema većinu.

''Zahtjevom za prikupljanje propisa o podršci predsjedavajućem Zvizdiću nanosi se šteta zakonodavnoj vlasti jer bi se moglo desiti da Vijeće ministara nema više podršku, a drugo se do izbora neće izabrati. Time bismo onemogućili još jednu instituciju da radi'', mišljenja je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Govorio je i o aktualnom pitanju izgradnje Pelješkog mosta kojim Hrvatska namjerava povezati svoju teritoriju, naglasivši da je most interes BiH i Hrvatske, ali bi neko želio kroz to pitanje vezati druga pitanja koja moraju biti riješena no to ne bi trebalo biti urađeno ucjenom.

Jedinstvenog stava tročlanog Predsjedništva sada nema, jasan je Čović, a izjavama u javnosti se pravi velika šteta za BiH, posebno zbog brojnih pisama upućenih Hrvatskoj, ali i Deklaracije usvojene u Predstavničkom domu koja neće dobiti, tvrdi Čović, podršku u Domu naroda PSBiH.

Najavio je i da će nakon povratka iz SAD-a zatražiti od svih nadležnih službi informaciju o stanju radikalizma i ekstremizma u BiH kako bi se o tim pitanjima izlazilo u javnost s jedinstvenim stavom.

FENA