Dragan Čović: Ako sjednica Doma naroda bude održana, BiH prijeti opasnost od još veće krize

Dragan Čović, HDZ BiH, Borjana Krišto, izbori 2010, Dragan Čović, izbori 2010, HDZ 1990, Dragan Čović, HDZ BiH, Dragan Čović, entitet, Dragan Čović, BIH, HDZ 1990, HDZ BiH, HSS-NHI, HKDU, Dragan Čović, HDZ BiH, Dragan Čović, Catherine Ashton
...pozorio na opasnosti u koje BiH može biti uvedena u slučaju sazivanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) dok ne budu imenovani svi delegati.

Čović je naglasio kako je to neustavan čin i kako je zato i upozorio Inzka da se BiH susreće sa velikom opasnošću.

"Osim toga, i Središnje izborno povjerenstvo se izjasnilo kako nisu stečeni uvjeti za održavanje sjednice. Zamolio sam OHR da iskoristimo preostale dane do najavljenog sazivanja konstitutivne sjednice Doma naroda i učinimo sve da na vrijeme otklonimo mnogo veću blokadu i probleme koje mogu zadesiti BiH ako sjednica bude održana i ako bude ignorirana izborna volja hrvatskog naroda ", rekao je Čović za" Glas Srpske".

On je dodao kako su predstavnici OHR-a nakon sastanka s njim razgovarali s veleposlanicima zemalja članica Vijeća za primjenu mira (PIK).

HDZ BiH i HDZ 1990 apelovali su da PIK razmotri situaciju u BiH koja je nastala nakon što su SDP i njezini partneri za 10. ožujka zakazali sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH, iako iz tri županije sa hrvatskom većinom još nisu izabrani delegati. Na taj način SDP želi formirati vlast bez predstavnika dva HDZ-a koji su na proteklim izborima osvojili 90 posto glasova Hrvata.

Inzko je prije susreta sa Čovićem izjavio kako još ima vremena da se Dom naroda FBiH konstituira u punom sazivu.

"Posjetio sam posljednjih dana neke županije i apelirao da Dom naroda bude formiran što brže. Još imamo nekoliko dana da to učine", rekao je Inzko.