Domazet će biti kandidat za predsjedavajućeg?

List navodi da je poznato da bi u ovom mandatu mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH trebalo pripasti Hrvatima i da je do sada princip rotacije uvijek bio poštovan, ali je SDP već rekao da ovo pravilo nigdje nije zapisano i da njih ne obvezuju nikakvi "džentlmenski" dogovori dosadašnjih koalicijskih partnera.

"Dnevni list" navodi i da su to bile prve izjave nošene pobjedničkim zanosom, ali "ohlađene glave" u SDP-u su ipak shvatili da moraju razmišljati o kakvom-takvom kompromisu, zbog čega će izaći sa svojim hrvatskim kandidatom.

Domazet je vrsni ekonomski stručnjak, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, direktor Ekonomskog instituta Sarajevo. Dugogodišnji je član SDP-a, a u vrijeme vladanja Alijanse od 2001. do 2003. bio je ministar trezora BiH.

Na putu do realizacije svojih zamisli SDP-u, međutim, stoji predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji ovo mjesto želi za sebe - navodi list i podsjeća na Čovićevu izjavu da ovo mjesto pripada HDZ-u BiH kao hrvatskoj stranci sa najviše mandata u parlamentu.

"Dnevni list" piše i da se u formiranju vlasti na državnom nivou spominju loši odnosi SDP-a i SNSD-a, ali i da je u politici je sve moguće pa tako i pomirenje predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije.

U tekstu se navodi da s druge strane, nije nimalo neizvjesna koalicija SDP-a i SDA s HDZ-om 1990 i HSP-om BiH, kao partnerima s hrvatske strane, te PDP-om i SDS-om sa srpske strane

srna