Dokument kojim su "platformaši" podijelili dio izvršne vlasti u FBIH

dokument

Ključne odluke u BiH ne donose se u parlamentu nego u uredima stranačkih moćnika, kao u vremenu komunističkog jednoumlja. Sudbina zemlje kroji se iza zatvorenih vrata vladajućih stranaka.

Partijska knjižica za koju smo naivno povjerovali da je relikt davnih, socijslističkih vremena, ponovo je postala uvjet za dobivanje bilo kakvog posla. Partijska knjižica ponovo je važnija od  stručnosti, znanja, sposobnosti.

Sve državne institucije, svi nadzorni i upravni odbori javnih i državnih preduzeća, popunjeni su isključivo po stranačkoj lijniji, pri čemu nije bitna stručnost i kompetencija izabranih, nego lojalnojst partijskom vođi.

Opći, društveni interes ustuknuo je pred partikularlnim odnosno partijskim interesom. Na sceni je negativna selekcija kadrova. Po partijskom kriteriju dijele se javna poduzeća, državne agencije i direkcije, a partijskih podjela nisu pošteđeni ni mediji.

O tome svjedoči dokument koji je u posjedu portal Vijesti.ba, a iz kojeg je vidljivo da su lideri četiri stranke platforme vrlo precizno, do najsitnijih detalja, podijelili zone stranačkog utjecaja i kontrole. Tako je na primjer, SDA dobila ekskluzivno pravo da iz svojih redova popuni ključna mjesta u Federalnoj novinskoj agenciji. Na čelu ove agencije bit će kadar SDA, a platformaši su čak propisali i njegovu nacionalnost! 

dokument