Dok su vlast i milijarde za investicije na čekanju, plaće političara uredno idu

plaće, političar

Gotovo godinu dana nakon općih izbora Bosna i Hercegovina i dalje nema novo Vijeće ministara BiH, novu federalnu Vladu i nekoliko županijskih vlada a veliko je pitanje hoćemo li ih i imati ili će se cijela država “mostarizirati”, piše Dnevni list

I dok su narodi i žitelji naviknuli na permanentne političke krize te ih više i ne primjećuju, mnogi će reći da je možda i bolje ovako jer političari na ovakav način ne mogu raditi veliku štetu za zemlju, ipak mnoge stvari su zbog blokada na čekanju.

Naime, zbog potpune blokade na državnoj razini još uvijek nema potvrde oko 45 sporazuma koji moraju proći ili Predsjedništvo BiH ili Parlamentarnu skupštinu BiH pa nam je blokirano više od milijarde eura namijenjenih za infrastrukturne projekte. Ne treba posebno niti spominjati što ovaj novac znači za osiromašenu BiH (nova gradilišta, radna mjesta, plaće, veće potrošnja, bolja infrastruktura…) ali čini se da to malo koga od političkih elita zanima. Istovremeno, najveće plaće u Europi mjerene (nigdje u Europi političari ne zarađuju i do osam puta više od svojih žitelja osim u BiH) uredno idu.

Bez novca…i nade

Prigodom sastanaka predstavnika Europska banka za obnovu i razvoj s predstavnicima vlasti u našoj zemlji proteklog tjedna jasno je poručeno kako je nužno što prije uspostaviti vlast i “odblokirati” oko 300 milijuna maraka novca ove institucije za razne projekte. Slična je situacija i s novcem drugih međunarodnih financijskih institucija pa svi pozivaju na politički dogovor, uspostavu vlasti i početak rada.

U suprotnom, opet ćemo imati bizarnu situaciju da smo podigli velike kredite, novac stavili na račune, o trošenju se ne možemo dogovoriti pa na to plaćamo milijunske penale. Ništa manje nije važno što je država prošle godine uvela nove trošarine na naftne derivate pod obrazloženjem da je to za izgradnju autoputova, a oni su za sada samo virtualni. Žitelji se s pravom pitanju – “Gdje su ti novci?”. Dakle, autocesta nema, magistralni putovi su nam najgori u Europi, energetskih objekata također, novci međunarodnih financijskih institucija su na čekanju, a ostalo ide za “namirivanje gladnih partijskih usta”.

Propast

Istovremeno, dva kvartala uzastopno imamo pad BDP-a što je jasan signal za novu recesiju (a još su svježe rane od one iz 2008. godine). Industrijska proizvodnja nam pada po velikim stopama (u kolovozu 2019. u usporedbi s kolovozom 2018., industrijska proizvodnja bilježi pad za 5,9 posto), a broj nezapisanih samo za mjesec dana povećao se za 1.633 osoba.

Giganti poput mostarskog Aluminija već su ugašeni, na dobrom putu propasti su i rudnici, željezare… Prirodni priraštaj u prvih pola godine u Federaciji bio je -2757, a masovni odlasci nisu se smanjili niti tijekom ove godine. Prema jednoj od vrlo izglednih prognoza, u BiH bi 2023. moglo biti 725 tisuća umirovljenika (bilo ih 639 tisuća u 2014.) i 238 tisuća učenika (bilo ih 285 tisuća je bilo 2014.). Situacija na globalnom planu je jako komplicirana pa cijeli zapadni Balkan i dalje nije na radaru najjačih sila, što znači da ne možemo očekivati da će se situacijom u BiH baviti na najvišim razinama. I u ovoj godini smo, čini se, napravili ogroman korak ali u pogrešnom smjeru.