Dodik: Visoki predstavnik godinama manipulira situacijom, pokušava okriviti RS za sve

Milorad Dodik

Smotrom pješadijskih jedinica Vojske Srbije na batajničkom aerodromu završena je vojna vježba "Sloboda 2019", koja je održana povodom obilježavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu. Na događaju je nazočio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Dodik je rekao na batajničkom aerodromu, uoči početka vojne vježbe "Sloboda 2019", da će s Medvedevim razgovarati i o drugim vidovima suradnje, prenosi N1.

"Republika Srpska ima namjeru pridružiti se plinovodu "Turski tok". To ovisi od toga kada će plinovod stići u Srbiju, onda će, naravno, da krene i u RS", rekao je Dodik.

On je naveo da su predstavnici ovog bh. entiteta s rukovodstvom "Gazproma" ranije dogovorili određene aranžmane, o čemu će, također, danas razgovarati s Medvedevim.

Član Predsjedništva BiH je napomenuo da će s ruskim premijerom razgovarati i o drugim vidovima suradnje, uključujući i ekonomsku.

"Upoznat ću ga s političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i RS, izazovima i problemima koji su nastali u vezi sa neformiranjem vlasti godinu dana nakon izbora", rekao je Dodik, koji će s Medvedevim razgovarati i o situaciji u Ruskoj Federaciji, te planovima Rusije za ekonomsku i svaku drugu suradnju.

Dodik je rekao da je činjenica da Srbija i Rusija već duže vrijeme imaju odličnu suradnju, koja je važna i sa stajališta Kosova.

"Pozicija Rusije se pokazala kao neutralna. Oni podržavaju lokalne strukture vlasti i ne miješaju se u unutrašnja pitanja, imaju svoje vojno-političke prioritete i Rusija nije priznala Kosovo", rekao je Dodik.

Govoreći o BiH, Dodik je ponovio da Rusija stoji iza Daytonskog mirovnog sporazuma i da je njena pozicija oko toga više puta jasno priopćena i dokazana kroz duže vremensko razdoblje. 

"Zahvaljujući Rusiji imamo priliku da se čuje i naša strana u Vijeću sigurnosti. Visoki predstavnik godinama manipulira s predstavom te situacije, najčešće ignorira tu situaciju i pokušava okriviti Republiku Srpsku za sve i svašta. To neće izostati ni ovaj put krajem ovog mjeseca ili početkom idućeg kada ponovo Vijeće sigurnosti na dnevnom redu ima situaciju u BiH. Mi se pripremamo napisati jedan izvještaj kao i do sada i da ga dostavimo, prije svega, našim prijateljima, ambasadoru Ruske federacije. I to je pitanje o kojem ću razgovarati s premijerom", kazao je Dodik.