Dodik odgovorio Izetbegoviću: Naravno da nema puta ka NATO-u

Milorad Dodik

 Koalicija SNSD i DNS na nivou RS nastaviće funkcionirati, a o problemima koji postoje na lokalnom i bh. nivou razgovori će biti nastavljeni u okviru stranačkih delegacija, rekli su Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Marko Pavić, predsjednik DNS-a, koji su održali sastanak u Banjaluci.

Pavić je rekao da je dogovoren nastavak funkcinoniranja koalicije na nivou RS jer je, kako je rekao, to u interesu građana i RS, te da odnosi u koaliciji ne smiju opterećivati ekonomiju, a da problemi koji postoje ne smiju biti kočnica za dalji rad koalicije. 

"Osobno smatram da je naš današnji razgovor napredak i kako će dovesti polako do smanjenja tenzija", rekao je Pavić. On je naveo Željeznice kao primjer problema i nesporazuma koji postoje na nivou dvije stranke, gdje je generalni direktor iz DNS-a, a izvršni direktor iz SNSD-a.

"Oni idu prema svojim centralma i prema stranci, a ne rade kao uprava poduzeća, stranke o tome ne razgovaraju i to je nesporazum. Mi pokušavamo to riješiti da to ne bude tako nego da funkciniraju kao uprava koja je odgovorna za rad Željeznica", rekao je Pavić.  

Dodik je rekao da se poštuje dogovor s prošlog sastanka sa stranačkim delegacijama da se zaustave sva imenovanja na bilo kom nivou sve dok se ne postigne cjelovit dogovor dvije stranke. 

"Ostaje da se dogovorimo šta je interes DNS-a i ostalih koalicijskih partnera. Ovaj sastanak treba tretirati kao uobičajene radne konsultacije. Mi nemamo nekih političkih razmimoilaženja. Imamo nekih političkih šumova u okviru ljudi na različitim nivoima jedne i druge političke partije, ali gdje toga nema? Ovo je najskladnija politička koalicija", rekao je Dodik. 

On je najavio da će slijedećih dana biti govora o pripremama za posebnu sjednicu Narodne skupštine RS o kojoj će, kako je rekao, biti govora o statusu i poziciji RS u okviru BiH. 

"Biti će govora o temama vezano za Deytonski sporazum, ali i za praksu koja je antidejtonska. Nadam se da ćemo potpuno jedinstveno istupiti s prijedlogom šta treba raditi i nakon toga usvojiti zajedničke zaključke", naglasio je Dodik. 

Dodik i Pavić su naglasili da će uskoro biti dogovoren termin za slijedeći sastanak, koji će biti na nivou stranačkih koalicija, te da će nakon toga javnosti biti priopćeni zaključci.

Odgovarajući na pitanje o Izetbegovićevom intervjuu za RTRS u kojem je rekao da Godišnji nacionalni program za NATO mora biti poslat u Brisel, Dodik je rekao da RS neće napraviti ni taj prvi korak ka NATO-u koji se odnosi na slanje ANP jer bi to značilo korak ka aktivaciji članstva u toj alijansi.