Dodik: Neće biti nikakvog 'Daytona 2'

Milorad Dodik
"Osnovni problem je što nikad nije provedeno ono što je navedeno u Daytonskom mirovnom sporazumu, nego se počelo rušiti ono što je napisano. Krivnju za nefunkcioniranje snosi isključivo međunarodni faktor, koji je pokušao praviti iluzije o BiH, a ta iluzija se neprestano ruši i zato sada svi pokušavaju napraviti neki dogovor o tome"", rekao je Dodik Srni, komentirajući poruke nekih međunarodnih bivših i aktualnih službenika da je vrijeme za "Dayton 2".

On je dodao da je jasno da podrška raznim okupljanjima građana od stranaca i zahtjevi za tim da se uspostavlja novi ustavni poredak govori o tome da je riječ o sinkroniziranoj akciji.

"Nitko ovdje ne smije biti naivan niti smije zapostavljati koordiniranost te vrste", rekao je Dodik i dodao da je očigledno da pozivi na "Dayton 2" crpe snagu iz jednog centra, koji je osmislio te aktivnosti.

Predsjednik Srpske ističe da se Daytonski mirovni sporazum, kao međunarodni ugovor, mora provoditi, a ne slobodno tumačiti.

"Republika Srpska ima dovoljno kompetencija da obrani svoje ustavne pozicije. Jedino razgrađena i omekšana politike iz Republike može napraviti najveću štetu Srpskoj, a ja sam uvjeren da se to neće dogoditi", naglasio je Dodik.

SDS se "izvlači" iz priče o prijevremenim izborima

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je da SDS pokušava da se "izvuče" iz svoje priče o prijevremenim izborima, te da sada špekulira i poziva se na parlament BiH.

Komentirajući najavu SDS-a da će u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputiti prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, po kojima bi se prijevremeni izbori održani u posljednjoj godini mandata odnosili na puni mandat, Dodik je Srni izjavio da za SNSD prijevremeni izbori ne predstavljaju problem, te da očekuje da SDS pokrene zahtjev, ali u parlamentu Srpske, nakon čega će odmah dobiti suglasnost.

"Očekujemo da utvrde datum kada će se održati prijevremeni izbori i mi ćemo to podržati. Ne moraju uopće da se brinu da neće imati većinu za to", poručio je predsjednik SNSD-a.

Dodik je ponovio poziv SDS-u da Narodnoj skupštini Republike Srpske podnese zahtjev za prijevremene izbore ili da prestane da priča o tome.

Zastupnik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Borislav Bojić najavio je da će SDS uputiti u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, po kojima bi se prijevremeni izbori održani u posljednjoj godini mandata odnosili na puni mandat.

Srna