Dodik: Komšić je čovjek bez legitimiteta

Milorad Dodik političar iz RS-a, Milorad Dodik političar iz RS-a, RAK, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Milorad Dodik, nadležnost, Zakon, imovina, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Politika, Milorad Dodik, BIH, karađorđevo, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Treći entitet, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Mladen Bosić, Vijeće ministara, autonomija, Republika Srpska, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, SDP BIH, BIH, Trebinje, Milorad Dodik, stranka za bih, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, SNSD, Hrvati u BIH, ustav, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, Republika Srpska, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Dragan Čović, HDZ BiH, SDP BIH, SDA BIH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Reis Cerić, Mevlid Jašarević, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Zdravko Krsmanović, Gornja Drina, SNSD, Mi
Dodik je ponovo najavio da će RS "jednog dana" donijeti zakon da se u RS ne primjenjuju odluke Ustavnog suda BiH.

- Pažljivo biramo trenutak kada bi to mogli da uradimo, a jednog dana ćemo to sigurno uraditi. To nije ni danas, ni sutra ni za mjesec dana, ali sigurno u jednom trenutku jeste - ustvrdio je on.

Nemoguće je, kaže, da taj sud odlučuje o ustavnosti, a da u Ustavu ne piše nijedna riječ da je to nadležnost BiH, a Ustavni sud BiH kaže da je to ustavno.

Dodik je komentirao i stav SDS-a da su dobili potvrdu Tužiteljstva BiH da ne vode nikakvu istragu protiv potpredsjednika SDS-a Miraka Šarovića u vezi s Dodikovim optužbama da je, navodno, naručio ubojstvo Riste Jugovića.

- Ako se protiv Mirka Šarovća ne vodi nikakva istraga to je trebalo da kaže Tužiteljstvo BiH, a ne SDS uime te institucije - naveo je Dodik, koji je 27. studenog, na jednoj lokalnoj televiziji u Istočnom Sarajevu, iznio tvrdnju da je Mirko Šarović, kako je ustvrdio, naručio ubojstvo generalnog direktora Srpskog osiguravajućeg društva "Jahorina" Riste Jugovića 2002. godine na Palama.

On navodi da je tada iznio saznanja koja je dobio od nadležnih institucija te zatražio da se SIPA o tome oglasi, a da je iz te institucije priopćeno da je nadležno Tužiteljstvo.

Kaže da nije sporna Šarovićeva izjava da će ga tužiti, jer, kaže, svi imaju pravo da tuže.

Dodik je u izjavi novinarima rekao da javnost treba precizno obavijestiti o ovom pitanju, te da ostaju određene nedoumice.

Za SDS je rekao da "previše galame", što se vidjelo kod usvajanja proračuna i ekonomske politike.

Dodik je rekao da su očekivane odluke Ustavnog suda BiH, koji je danas odbacio kao nedopuštenu apelaciju Mirka Šarovića, Mirka Okolića i Radmile Mitrović, podnesenu protiv Odluke Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) o njihovoj smjeni s ministarskih, odnosno funkcija zamjenika ministara.

- Očigledno je da se u SDS-u ponašaju kao uvrijeđena djeca - rekao je on i ponovio da je jasno da onaj organ koji nekoga izabere, ima pravo i da smijeni te osobe.

Fena