Dodik: Inzko je visoki predstavnik za FBiH, u RS-u nema što tražiti

dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, entitet, Republika Srpska, Milorad Dodik, Valentin Inzko, Milorad Dodik
Povodom informacije da je Inzko navodno vršio pritisak na austrijske medije u vezi sa slučajem Divjak, Dodik je ocijenio da visoki predstavnici "imaju običaj sami sebi nametati obvezu".

"Tako danas pokušavaju sklopiti i skrpiti vlast u FBiH, koja sigurno neće biti efikasna i to pokazuje neefikasnost visokog predstavnika, koji nije zadužen to raditi", dodao je predsjednik RS.

Dodik je rekao i da je "čuo da je Paddy Ashdown uznemiren najavama mogućih individualnih tužbi protiv njega".

Predsjednik Dodik je ponovio da Klub zastupnika SNSD-a, kao i izaslanici iz RS u parlamentu BiH neće podržati izvještaj o radu ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja.

"Vjerovatno se radi o tehnici koja je do sada olako prolazila. Dobro je što je skrenuta pažnja na ovaj izvještaj i mi nećemo dati pozitivnu ocjenu o radu Svena Alkalaja, ukoliko taj izvještaj uopće dođe u parlament BiH", naglasio je Dodik.

Šef Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih osoba RS Staša Košarac smatra da je OHR iscrpio sve svoje kapacitete u BiH i da je dovoljno svojim pojedinačnim odlukama "kontaminirao" društvo i određene procese u BiH, uključujući i procesuiranje ratnih zločina, miješajući se direktno u određene odnose putem medija.

"Ukoliko su točne informacije da je visoki predstavnik vršio pritisak putem medija u vezi sa slučajem Divjak, mislim da je vrijeme da ide kući", smatra Košarac.
(srna)