Dodik: Inzko je obična ikebana, on se treba plašiti mene jer ćemo ga na kraju potjerati iz BiH

Milorad Dodik

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sinoć je bio gost emisije Pressing i ponovo je dao niz izjava koje će izazvati lavinu reakcija. Govoreći o OHR-u u BiH i djelovanju visokih predstavnika, Dodik je rekao kako su svi oni načinili veliku štetu BiH i donosili odluke koje su rušile temelje ove države. Ponovo je bio posebno oštar kada je u pitanju pokojni Paddy Ashdown.

- Ashdowna bi trebalo iskopati i suditi mu za ono što je uradio u BiH. Ovaj danas što je još na dužnosti prima plaću od 24 000 eura i ne radi ništa. Opet je prije nekoliko dana lagao na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a i sada bi ga se ja trebao plašiti. On se treba plašiti mene jer ćemo ga na kraju potjerati iz BiH. On je obična ikebana - rekao je Dodilk.

Naglasio je kako više nema nametanja odluka, a čak i ako se one dogode, on ih neće poštovati.

Dodik se dotakao i problema Hrvata u BiH i nužnosti promjene Izbornog zakona. Rekao je kako bošnjački političari naglašavanjem pitanja ANP-a samo skrivaju potrebu promjene Izbornog zakona.

- Hrvatima se mora osigurati da biraju svoje legitimne predstavnike, a Bošnjaci se uporno ne žele odreći te mogućnosti. Preko ANP-a pitanje Izbornog zakona stavljaju svjesno u stranu, ali to pitanje će se morati riješiti. Svaki konstitutivni narod treba birati svoje legitimne predstavnike - zaključio je Dodik.