Dodik: Blokirat ćemo rad institucija ako se ne ispune uvjeti u roku od 30 dana

Milorad Dodik

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik kazao je danas da će blokirati rad svih institucija ukoliko se u roku 30 dana ne ispune svi uvjeti za formiranje vlasti na državnom nivou, koji su lideri vodećih političkih stranaka potpisali danas u Sarajevu.  

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović i  Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik danas su u Sarajevu na sastanku sa šefom Delegacije EU u BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom postigli dogovor oko formiranja Vijeća ministara BiH i potpisali uvjete za formiranje vlasti na državnom nivou.

Dodik je istakao da ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju nije upitan te da se u uvjetima za formiranje vlasti na državnom nivou navodi da će OHR biti ukinut kada BiH dobije kandidatski status.

- Ukoliko se uvjeti ne ispune, znači da je BiH u dubokoj krizi i da je upitan njen suverenitet - poručio je.

Smatra da su stvoreni svi uvjeti da se pristupi odlučivanju u okviru Predsjedništva BiH te da se imenuje predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

- Točka sporenja je bio zahtjev SDA da se osigura i uputi Godišnji nacionalni plan za NATO. Mi smo se dogovorili da će se integracije odvijati u skladu s Ustavom, uvažavajući sve nivoe vlasti i da će se nastaviti suradnja s NATO-om - kazao je.

Između ostalog, potpisani uvjeti podrazumijevaju okvir za dalju suradnju u vezi nastavka NATO puta BiH, deblokadu rada Parlamentarne skupštine BiH te formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH u narednih 30 dana. 

Fena