Đapić u Mostaru: Zagovarat ću formiranje hrvatske republike u BiH

anto đapić, Hrvati, Mostar, anto đapić, hsp

Kandidat Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) na hrvatskim predsjedničkim izborima Anto Đapić izjavio je kako bh. Hrvati svoju ravnopravnost mogu ostvariti samo formiranjem hrvatske republike u BiH.

- Glavna odrednica moje politike je suverenitet hrvatskog naroda. To se odnosi na puni suverenitet hrvatskog naroda u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini - kazao je Đapić na konferenciji za novinare u Mostaru.

Istaknuo je kako se o konstitutivnosti i ravnopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH ne može govoriti, a da se ne otvori pitanje suverenosti hrvatskog naroda u BiH.

- Pod suverenitetom podrazumijeva se teritorij, narod i vlast, a to se može ostvariti samo formiranjem hrvatske republike u BiH. Kao predsjednik RH inzistirao bih na otvaranju političkih procesa u kojim bi moralo doći do Daytona II ili neke nove međunarodne konferencije u kojoj bi se ispravile pogreške i nepravde koje su učinjene hrvatskom narodu - kazao je Đapić.

Kazao je kako suverenost hrvatskog naroda u BiH ne može se ostvariti bez potpore Republike Hrvatske.

- Hrvati u BiH ne mogu se sami izboriti bez jasne političke potpore hrvatske države. Želim da pitanje BiH bude glavno pitanje hrvatske politike u vremenu koje je pred nama - istaknuo je.

Osvrnuo se i na problem migranata, kazavši kako pritisak nekoliko tisuća migranata na hrvatsku granicu kod Bihaća iscrpljuje hrvatske državne resurse, a nekontroliran priljev migranata, po njegovim riječima, posebno je opasan po Hrvate u BiH.

- Hrvati u BiH bit će u migrantskoj krizi prvi na udaru zbog toga što postoji prešutni dogovor između Beograda i Sarajeva prema kojem u Republici Srpskoj nema migranta, oni samo mogu proći do Bihaća. Pravi udar bit će kada migranti krenu prema zapadu, krenut će preko BiH, a najranjiviji bit će hrvatski dijelovi unutar Federacije - kazao je Đapić.

Đapić je najavio kako će nakon Mostara sljedećih dana obići još nekoliko gradova u Hercegovini i Bosni kako bi još jednom upozori na neriješena temeljna nacionalna pitanja, prvenstveno s pozicije državnog interesa za hrvatski narod na prostorima Bosne i Hercegovine.