Devedesetka sutra o ulasku u vlast

hdz 1990

... djelovanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti ili će pak zadržati oporbenu poziciju kao i do sada moglo bi biti poznatije nakon sutrašnjeg kolegija ove stranke na kojem će se razmatrati aktualna politička previranja u Federaciji BiH.

Razlog svakako treba tražiti u sve češćim istupima pojedinih dužnosnika kako bi s HDZ-om 1990. Federacija imala stabilnu većinu te kako ta stranka može dati svoj dio odgovornosti za neometano funkcioniranje federalne vlasti, a pogotovo sada kada je potrebna stabilnost zbog ispunjavanja reformi iz europske agende, piše Dnevni list.

Poštovati načela

Jasno je kako SDA, zbog činjenice da pregovori s BPS-om idu lošije i sporije nego su se nadali, traži rezervnu varijantu za osiguranje natpolovične parlamentarne većine, a u tom kontekstu gledaju i na HDZ 1990.-stranku koja ima četiri zastupnika i čiji su stavovi do sada uglavnom išli u smjeru izgradnje jasnog programa i prioriteta na europskom putu prije bilo kakvih priča oko vlasti.

No, isto tako, četvorica zastupnika te stranke bili bi dovoljni za većinu. SDA sigurno teško sjedaju uvjeti koje im postavlja BPS pa stoga i ne čudi što očekuje da HDZ 1990. upadne u igru te konstanto poziva HDZ BiH da otvori razgovore s "devedesetkom".

Boro Krišto, zastupnik u federalnom Parlamentu i član predsjedništva HDZ-a 1990. za Dnevni list kaže kako je stav unutar stranke da razgovarati treba, pri čemu su načela HDZ-a 1990. svima poznata; a to je zdravi ambijent za provođenje reformi kao i široki konsenzus na najvažnija pitanja na europskom putu.

Glasnogovornik HDZ-a 1990. Pero Nikić također nije mogao prejudicirati odluke koje se očekuju nakon sjednice, kazavši kako je problematika funkcioniranja vlasti u Federaciji izuzetno bitna s obzirom na sve obveze koje se nalaze pred našom zemljom.

HDZ-ova ofenziva

S druge strane, mogućnost ulaska HDZ-a 1990. u vlast, nije se osobito svidjela predstavnicima HDZ-a BiH zbog nekoliko razloga, a između ostalog i zbog situacije na prošlogodišnjim izborima kada je došlo do definitivnog raskola unutar HNS-a između ove dvije stranke.

Također, sigurno je kako u HDZ-u BiH ne bi voljeli dijeliti određene pozicije s drugim HDZ-om. Stoga, doznajemo, kako je konstantno prizivanje SBB-a pa čak i SNSD-a u kontekstu rekonstrukcije federalne i državne vlasti, dijelom i odgovor na SDA plan da u kombinaciju oko većine pozove HDZ 1990.

Drugim riječima, HDZ BiH pokušava izvršiti pritisak na SDA kako bi pak odustali od daljnjeg prizivanja "devedesetke". Jer u suprotnom, to bi za HDZ BiH značilo kako HDZ 1990. jača i postaje ravnopravniji partner u ukupnim odnosima pa i u unutar Hrvatskog narodnog sabora.