Denis Lasić na čelu županijskog HDZ-a?

Vijeće ministara, Denis Lasić, HNŽ, Denis Lasić, HDZ BiH, Vlada HNŽ, Denis Lasić, Denis Lasić, Vlada HNŽ

Unutarstra-nački izbori u stožernoj stranci privode se kraju. U srijedu će se održati izborna konvencija županijskog HDZ-a BiH za HNŽ, na kojoj će se izabrati novi odbor.

Piše: Dalibor Drlje / Dnevni list

Na Konvenciji će biti nazočno oko 150 izaslanika iz cijele županije, a Mostar će predstavljati njih 11, koje je predložio Gradski odbor. Novi Županijski odbor će sačinjavati više od dvadeset članova, iz svih općinskih organizacija, a brojnost će se rasporediti u skladu s izbornim rezultatom.

Prekosutra se neće birati novo vodstvo. Izabrat će se samo članovi. Oni će u skladu sa stranačkim Statutom nekoliko dana kasnije održati konstituirajuću sjednicu. Sazvat će je najstariji član, a na njoj će se izabrati predsjednik i zamjenici.

Biraju se članovi

Ilija Filipović, aktualni predsjednik županijskog HDZ-a BiH, kako doznaje Dnevni list, iz zdravstvenih razloga neće se kandidirati za još jedan mandat.

Kad je u pitanju njegov nasljednik, svaka općinska organizacija se potajno nada da će njihov kandidat biti izabran. Ipak, najveće šanse za predsjednika ima Denis Lasić, kandidat za budućeg mandatara nove Vlade HNŽ-a, zastupnik u Skupštini i do prije nekoliko dona vođa mostarskog HDZ-a.

Lasićev izbor na čelo Županijskog odbora se nameće i kao logičan potez budući da bi ta pozicija i trebala pripasti budućem premijeru. Lasić, prema saznanjima Dnevnog lista, ima dobru potporu mostarskih predstavnika, te više općinskih organizacija. 

Zasad je još nepoznato kako će se prilikom izbora ponašati Stolac i Rama, dvije organizacije koje imaju najveći broj zastupnika u Skupštini. Dobre rezultate su ostvarili prvenstveno zbog svoje lukavosti i snalažljivosti, na način da su svoje predstavnike birali po preferencijama.

Jasnije nakon Konvencije

Ime Lasićevog službenog protukandidata zasada još nije poznato. O svemu se tek šuška. No, stvari bi mogle biti mnogo jasnije nakon izborne konvencije, kada će biti poznata i prava imena kandidata, a sve će naravno ovisiti o rezultatima, i koliko tko od općinskih organizacija dobije mjesta u novom županijskom vodstvu.