Denis Lasić: Ako se vrednuje rad u proteklom razdoblju, imam pravo očekivati da mi se ponovno ukaže povjerenje

stolac neum, radovi, Denis Lasić, Denis Lasić, ministar

Nakon što je deblokiran proces formiranja vlasti na državnoj razini, imenovanjem Zorana Tegeltije (SNSD) za mandatara Vijeća ministara, naredni korak na vrućoj političkoj sceni u Bosni i Hercegovini trebalo bi biti formiranje nove Vlade FBiH.

Prema neslužbenim informacijama, premijer će ostati Fadil Novalić s čijim radom su zadovoljni u SDA. Također, promjena ne bi trebalo biti ni u ministarstvu financija na čijem čelu je Jelka Milićević (HDZ BiH), koja je istovremeno zamjenica premijera. Kad su ostale ministarske pozicije u pitanju, sve je otvoreno, piše Faktor.

Sigurno da ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara (SDA) neće ostati na ovoj funkciji, što je i potvrdio u izjavi za Faktor.

-Opredijelio sam se za parlamentarni politički život u narednom periodu. Zastupnik sam u Skupštini Županije Sarajevo i član Doma naroda Parlamenta FBiH – rekao je Čampara.

Većina ostalih ministara čeka stav stranačke baze.

-Bilo bi nezahvalno u ovom trenutku govoriti o tome. Političke stranke su te koje odlučuju. Što se mene tiče, spreman sam nastaviti obavljati ovu funkciju u skladu sa zakonom i očekivanjima javnosti – kazao je Nermin Džindić (SBB), ministar energije, rudarstva i industrije.

Denis Lasić (HDZ BiH), ministar prometa i komunikacija, slično razmišlja.

-Teško je reći kada će biti imenovana nova Vlada FBiH. Mnogo faktora utječe na taj proces. Najmanje o tome ja odlučujem. No, ako se vrednuje rad u proteklom periodu, imam pravo očekivati da mi se ponovo ukaže povjerenje – istaknuo je Lasić.

Elvira Dilberović (SDA) vjerojatno će napustiti Ministarstvo obrazovanja i znanosti i postati veleposlanica BiH u Švedskoj. Upitan je ostanak drugog zamjenika premijera Veska Drljače na čelu Ministarstva rada i socijalne politike jer su ga određeni organi stranke (SBB) javno prozivali zbog sumnji u afere. Edin Ramić (SDA) trebao bi ostati ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

U sadašnjem sazivu Vlade FBiH po šest ministarstava imaju SDA i HDZ, a SBB četiri. Za očekivati je da će SDA ponuditi nekoliko ministarskih pozicija DF-u, ali je sve to još daleko. Naime, politička trgovina još nije ni blizu kraja, mnogo je različitih interesa na stolu.

A kada se jednog dana i postigne dogovor, neophodno je da se imenuje predsjednik FBiH jer tek onda se može govoriti o mandataru. Skoro da je izvjesno da će ovaj saziv Vlade FBiH zakoračiti i u 2020. godinu.