Definitivno propao plan stranaka iz Sarajeva da nametnu neustavni entitetski izborni zakon

prozirne kutije , Daniela Škegro, izbori, Hrvati u BIH, izbori, BIH, izbori, BIH, izbori, Mostar, Bošnjaci, Mostar, Željko Komšić, sda, izbori, Hrvati u BIH, hrvati u bosni i hercegovini, izbori, BIH

...konačno stavila izmjene neustavnoga entitetskog izbornog zakona koji predstavlja pravi državni udar i negiranje odluka Ustavnoga suda, piše Večernji list BiH.

Bradara je to odlučna jer je sigurna kako će taj pokušaj automatski pasti te će se zaključiti nesretna saga s političkim nasiljem bošnjačkih stranaka, čiji je konačni cilj stvaranje bošnjačke državice u kojoj bi Hrvati imali status političke i nacionalne manjine. Kako je za portal HMS potvrdila Bradara, procedura je jasna. Objasnila je, međutim, kako je u međuvremenu od predsjednika bošnjačkog Kluba dobila usmeni zahtjev ipak zanemariti zahtjev za zasjedanje Doma naroda.

Ona očekuje, ipak, pismeno očitovanje, a ako ga ne bude, sjednica će biti održana. Puzigaća potpisao - Kako sam ja taj zakon, sukladno Ustavu i Poslovniku, stavila na listu zakona od vitalnog nacionalnog interesa, a s tim se suglasio i dopredsjedatelj Drago Puzigaća, to znači kako će za usvajanje tog zakona biti potrebna većina glasova izaslanika u svakom od klubova Doma naroda - objasnila je Bradara.

To pak znači da zakon o tzv. izbornim jedinicama automatski pada. Upitana kako komentira to što je dopredsjednik SDA i izaslanik u bošnjačkom Klubu Doma naroda Parlamenta BiH Safet Softić ovih dana izjavio kako se Izborni zakon BiH nakon izbora treba izmijeniti u Parlamentu BiH, dok izaslanici njegove stranke traže usvajanje spornog "Zakona o izbornim jedinicama i mandatima u Parlamentu FBiH", u federalnom Domu naroda, Bradara je kazala kako to samo pokazuje stanje u Stranci demokratske akcije.

- Naravno da Izborni zakon BiH treba izmijeniti u Parlamentu BiH na način kako je to definirano presudom Ustavnog suda BiH, a to znači da se omogući izbor legitimnih predstavnika svakog od konstitutivnih naroda u federalni Dom naroda, odakle se konstituira bošnjački i hrvatski klub Doma naroda Parlamenta BiH. Podsjeća da Domu naroda mandat istječe u siječnju iduće godine. Upitana što će se dogoditi ako se do tada ne izmjeni Izborni zakon, Bradara je kazala kako o tome trebaju razmišljati oni koji već dulje od godinu i pol opstruiraju izmjene Izbornog zakona sukladno presudi Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Podvala Ustavnom sudu - Vjerujem kako će se naći neko riješenje da se provede presuda Ustavnog suda BiH, ali sigurno ne onako kako to priželjkuju bošnjačke stranke - navela je Bradara.

Federalni zakon o izbornim jedinicama, odnosno entitetski izborni zakon, predstavlja klasičnu obmanu presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Iako se u uvodu o razlozima njegova donošenja navodi upravo provedba presude u slučaju "Ljubić", navedene su identične odredbe o izbornu izaslanika koje je Ustavni sud BiH izbrisao u državnom Izbornom zakonu. Naime, bošnjačke stranke predviđaju izbor izaslanika iz reda svakog naroda i iz svih županija, što je apsolutno suprotno razmjernosti pojedinih naroda, kao i da se primijeni popis iz 1991., čime se praktično krivotvori sadašnje stanje i otvara prostor manipulacijama na izborima.